dijous, 27 d’octubre del 2016

Barzani: "No entrarem a Mossul"

En una roda de premsa excepcional, avui, al front, el president del Kurdistan iraquià ha estat taxatiu. Excepcional doncs ha estat conjunta, de forma sorpenent, amb el cap del Consell Suprem Islàmic de l'Iraq, Ammar al-Hakim. Poc conegut a Occident, aquest líder xiïta encapçala el principal grup del parlament iraquià i és una de les veus més autoritzades de l'islamisme moderat que, avui, mana a l'Iraq. Se situa entre els islamistes xiïtes opositors al govern (Sadr) i els més depenents de l'Iran (Badr o Sistani).


La imatge cercada era clara: kurds i xiïtes no van a "conquerir" Mossul. Dues cares visibles han volgut escenificar que no faran seva la ciutat sunnita sinó que donen suport a un exèrcit iraquià unit que integra totes les comunitats ètniques i religioses. Així es va acordar abans del 17 d'octubre. El cert, però, és que la presència de xiïtes en aquest exèrcit és notable. El sol fet que al-Hakim hagi aparegut vestit de militar i no de clergue és una mostra clara de la intencionalitat de la roda de premsa d'avui.

Barzani ha explicat que les forces kurdes controlaran la zona nord-est de la ciutat ajudant a les tropes iraquianes que són les reponsables sobre el terreny d'entrar a la mateixa i expulsar els integristes sunnites. Preguntat sobre el paper de Turquia en l'operatiu, el líder kurd ha desmentit les afirmacions del govern d'Erdogan. "No em consta cap intervenció de l'artilleria turca a Bashiqa", ha dit.

Davant de la clara oposició del govern iraquià a la intervenció turca sobre Mossul, Ankara va dir que havia disparat foc artiller contra l'Estat Islàmic al front de Bashiqa a requeriment de les forces peshmerga. Avui ha quedat clar, altra vegada, que Erdogan menteix reiteradament.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada