dissabte, 22 d’octubre del 2016

El primer ministre de l'Iraq refusa la participació de Turquia a Mossul

El primer ministre de l'Iraq ha tornat a refusar cap intervenció turca. L'enviat dels EUA, Ash Carter, ha visitat avui Bagdad com si fos una titella turca. Carter va assegurar ahir que hi havia un principi d'acord per a que Turquia intervingués en la batalla de Mossul.

"Se que els turcs volen participar-hi, els hi diem gràcies, això és quelcom del que ens n'ocuparem els iraquians. Si ens cal cap ajuda ja avisarem." Erdogan va fer unes declaracions que van tenir molt mala rebuda a l'Iraq. Va assegurar que, sense intervenció de les tropes turques hi hauria una carnisseria a Mossul. Per al president islamista, els paramilitars xiïtes provocarien una matança "sectària".


De fet Erdogan ha fet diverses intervencions desafortunades els darrers dies. Va assegurar que si no els permetien intervenir farien un "pla B" que no va explicar. Va assegurar que havien format 3.000 paramilitars a Bashiqa en un "exèrcit fantasma" del que no se sap qui el conforma realment i s'ha anomenat Hashd al-Watani o Nineveh Guards, probablement paramilitars turcmans i militars turcs. Avui mateix ha afirmat que "Mosssul pertany a Turquia des d'un punt de vista històric". Idea que ja va avançar dient que tenia un antic document, de principi del segle XX, que ho afirmava. El 16 d'octubre Erdogan va afirmar que l'Iraq era incapaç de conquerir Mossul per si sol insistint en que les tropes turques eren imprescindibles.

Haider al-Abadi, primer ministre de l'Iraq, ja ha respost en d'altres ocasions a les declaracions imperialistes d'Erdogan. Així va dir que les tropes turques, establertes a Bashiqa no eren benvingudes i que no tenien l'autorització del seu govern. "No permetré a les forces turques que prenguin part, sigui de la manera que sigui, en les operacions per alliberar Mossul". Dies abans Abadi havia ridiculitzat Erdogan dient que "alliberarem Mossul mercès a la determinació dels nostres homes, no fent vídeo conferències". Ho feia en referència a la vídeo conferència d'Erdogan el 15 de juliol quan es va amagar davant el suposat cop d'estat. Erdogan va respondre sentint-se ofès, com és habitual, i va menysprear al Abadi: "Tu no ets el meu interlocutor, ni ets al meu nivell, no som equivalents, tu no tens la meva qualitat".

 http://s3.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20161016&t=2&i=1157626396&w=&fh=&fw=&ll=780&pl=468&sq=&r=LYNXMPEC9F085
Manifestants iraquians cremen un retrat d'Erdogan. Les seves ambicions el van fent guanyar enemics.

Selahattin Demirtas, dirigent del partit HDP, va ridiculitzar també Erdogan en seu parlamentària dient que abans d'aventurar-se a derrotar l'Estat Islàmic a l'Iraq millor ho fes a Turquia on hi ha hagut una sèrie interminable d'atemptats mortals que el propi Erdogan ha atribuït a l'Estat Islàmic i no han quedat resolts. Finalment, el clergue xiïta Muqtada al Sadr va convocar una reeixida concentració a l'ambaixada turca de Bagdad on es van criticar les forces militars turques com a forces d'ocupació. Haider al-Abadi ja havia dit els dies 5 i 13 d'octubre que el govern i el parlament iraquians (el darrer en votació plenària) "considerem l'exèrcit turc a l'Iraq com a forces d'ocupació i demanem que es retirin".
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada