dijous, 6 d’octubre del 2016

El poeta Ilhan Çomak condemnat a cadena perpètua per segona vegada

Çomak, qui ha publicat tres llibres de poesia, du 22 anys a la presó. Fou capturat per la policia turca l'any 1994 quan era estudiant de geografia a Istanbul. Va ser torturat i aïllat setze dies. De les declaracions sota tortura van sorgir les "proves" turques de "separatisme". Sense cap evidència concloent d'activitat política, Çomak fou condemnat a cadena perpètua sis anys més tard.

Çomak ha publicat tres llibres de poemes des de la presó

El poeta va dur el seu cas al Tribunal Europeu de Drets Humans. Aquest, l'any 2007, va obligar a Turquia a realitzar un judici just al·legant que el primer no havia estat net. No fou fins l'any 2013 que el govern turc va accedir a revisar el cas (sis anys després de la sentència del TEDH). Encara així, la revisió del judici es va anar posposant el 2014, 2015 i 2016.

El judici va iniciar-se ahir amb noves mostres de parcialitat. Ilhan Çomak no va poder ser present. Li neguen el dret a personar-se al seu propi judici. Els seus advocats van denunciar la "parcialitat" dels membres del tribunal i els testimonis de la defensa foren denegats. Entre ells Sinan Zincir, co president de l'Associació d'Advocats Liberals d'Istanbul qui va dir al tribunal: "Vostès estan executant una llei colonial i no poden gestionar el cas. Treguin les seves mans d'aquest cas". Amb una rapidesa pròpia dels judicis pre fabricats Çomak fou condemnat a cadena perpètua.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada