dijous, 24 de novembre de 2016

Mobilitzacions a Rojava pel 25N, dia internacional contra la violència de gènere

Que el moviment kurd a Rojava (Kurdistan sirià) ha convertit el feminisme en la seva bandera és avui una evidència a ulls de qualsevol observadora. A les mesures de formació de dones en camps laborals o, per exemple, de conducció, s'afegeixen l'elecció de dones com lidereses de la transformació social.
 Marxa a Kobanê, 24.11.2016


Malgrat això persisteix la xacra de la violència de gènere. Però l'ostracisme a què se sotmet als seus autors i les mesures de formació amb cursos orientatius en tota Rojava han sorgit els seus efectes. Avui al Kurdistan sirià la violència de gènere ha disminuït i amb prou feines hi ha "crims d'honor".

Les dones de Rojava, amb les seves diverses organitzacions han impulsat les mobilitzacions pel 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere amb l'objectiu de denunciar la degradació de la dona entre els sectors integristes islàmics. No només, però sobretot, l'Estat Islàmic. Les ciutats de Efrîn i Kobanê han estat les primeres a acollir marxes de dones on denuncien l'obligació de portar nicabs o els matrimonis amb menors. Cal recordar que en estats com l'Iran, l'Aràbia Saudita o a la zona sota control de l'IS un home pot casar-se amb nenes de fins a 9 anys. De fet, aquesta setmana el govern turc ha retirat la seva proposta de llei en el Codi Penal per la qual els violadors, inclusivament de menors, no complirien cap pena si es casaven amb les seves víctimes.


 Marxa a Efrîn, 23.11.2016

La paradoxa és que entre aquest mar de pederàstia, violació i degradació de la dona, ha emergit una revolució feminista que encarnen, per exemple, les milicianes de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de les Dones, YPJ). Encara queda camí per recórrer, però no hi ha marxa enrere. 

Cristina Torrent
@CrisTorrentMas

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada