dijous, 17 de novembre de 2016

Una model canadenca explica la seva lluita amb les YPJ


El National Post recull l'experiència d'Hannah Bohman, Heval Rosa, model de Vancouver (Canadà). Ara té 46 anys i ha anat a lluitar amb les Yekîneyên  Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) i pensa si tornar a Rojava, el Kurdistan de Síria. El diari calcula en 7.500 les milicianes de les forces d'auto defensa femenina. En l'article, Bohman, explica la seva experiència més humana. Com una companya li demanava si duia música heavy metal, que li agradava especialment. Una altra que parlava turc, anglès i kurd sense haver anat més d'un curs a l'escola. I sobretot de l'amistat, el carinyo, l'amor en el sentit més pur. Les claus de l'èxit de les YPJ front la barbàrie, la crueltat, l'odi en el sentit més agre de l'Estat Islàmic (IS).

Bohman explica casos concrets de noies que dirigeixen unitats mixtes de les YPJ i les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) l'alter ego masculí de la milícia. Plegats fan un equip que ha estat l'únic, fins ara, que no només ha aturat sobre el terreny el grup fanàtic sunnita de l'IS sinó que li ha provocat les derrotes més dures. Kobanê, Tell Abyad, al-Hasakah, Tell Temir són noms que l'IS prefereix no mencionar.


A part dels articles a la premsa anglòfona Hannah Bohman ha recollit a la xarxa facebook la seva experiència mostrant la cara humana i quotidiana de les YPJ

La voluntària canadenca analitza  també l'aspecte polític de les YPJ. "Crec que les noies de les YPJ, són les heroïnes de veritat, no només estan lluitant contra l'Estat Islàmic, estan lluitant pels drets de les dones". Ella va estar destinada a les muntanyes de Shengal, al Kurdistan iraquià, on les YPJ es van desplegar l'agost per a protegir la minoria religiosa yezidi. Descriu les YPJ com una "milícia camperola", les seves companyes eren molt joves, entre 17 i 19 anys. Destaca que, en temps que no es combat es juga al voleibol, es dansa i es canta, es canta molt. A la nació kurda li agrada cantar. L'Estat Islàmic ha prohibit la música. La considera perversa.

No havien gaudit d'educació. Un dret a Occident, un luxe per gran part de la població femenina kurda i, de fet, mundial. Algunes havien escapat de matrimonis forçosos per unir-se a les forces del Partiya  Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) i la Koma Civakên Kurdistan (Confederació Democràtica del Kurdistan, KCK), les organitzacions que han agafat la lluita femenina com a eix doctrinal bàsic. Un feminisme tan obert com contundent com descriuen les pròpies YPJ parlant de "llibertat de gènere" i de "lluitar, a tots els nivells per un desvetllar de l'idea de la legítima defensa per plantar cara a les diverses formes d'atac contra les dones". 

Cristina Torrent

@CrisTorrentMas 


 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada