diumenge, 27 de novembre de 2016

Combats entre les SDF i les forces pro turques prop d'Arima

L'objectiu dels mercenaris pagats per Turquia és evitar que les Forces Democràtiques de Síria (SDF) avancin sobre Qabasin. La situació d'aquesta població continua inestable donat que l'Estat Islàmic (IS) i grups afiliats al Free Syrian Army (FSA), introduïts a Síria per Turquia, estan destruint-la de forma conjunta. Qabasin és de majoria kurda i estan expulsant-ne la població. No hi ha cap font contrastable que mostri combats entre IS i FSA a Qabasin.

Misteriós atac aeri sense reivindicar


Les forces turques continuen a les portes d'Al Bab. A menys d'un quilòmetre. Després del misteriós atac aeri de dijous, denunciat per Ankara, la situació real és un enigma. Ningú ha reivindicat l'atac on, sempre segons Erdogan, van morir 3 militars turcs. Erdogan va trucar ahir a Putin però no se sap si foren avions russos o assadistes els qui van atacar la posició turca. Assad no ha fet cap pronunciament sobre el tema. De fet, Damasc no ha dut a terme cap acció militar contra les forces d'ocupació turques que han envait Síria des del 24 d'agost. En tres mesos d'ocupació han campat per Síria davant la sorprenent inactivitat/permissivitat del suposat govern sirià. Moscou prova de convèncer Damasc que cal evitar l'entrada turca a Al Bab i que, l'única via, és una aliança amb les forces kurdes i les SDF. Però, de momènt l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA) no ha fet ni un pas cap a Al Bab tot i estar a menys de 10 quilòmetres.

Segons FSA, l'exèrcit turc ha transportat fins a Al Bab un sistema de defensa antiaèria amb míssils Stinger conegut com a 'Atılgan'  

El front oest: Narabiyah conquerida

Qui si ha avançat són les SDF. Per l'oest han expulsat l'IS de Sheikh Kif, Umm Ahmad Cobe, Narabiyah (conquerida dijous), Sha'aleh (conquerida avui) i Xerbet Diwar. Aquesta darrera, a 8 quilòmetres d'Al Bab, és la posició més avançada. Les forces democràtiques són ara, a les portes de la base Radar i la població de Tal Rahal. Al sud d'aquestes posicions hi ha l'escola militar, entre Tal Shair, Babinnis i Kafr Saghir. Aquest triangle resta custodiat per una força neutral local (Liwa Shuhada Kafr Saghir). La milícia té el suport, alhora, de l'SAA i les SDF. Segons un acord de fa una setmana, aquesta zona serà compartida per les dues forces després de ser conquerida per les SDF a l'IS. Deixant una milícia local kurdo-àrab, neutral, es podrà avançar cap al Bab. De moment, però, l'SAA no ha avançat cap a Muqbalah des de
la base de Kweires... i Turquia ja ocupa 1.900 km2 de Síria.

Pel nord d'aquestes posicions, les SDF reben atacs de l'FSA i les forces turques. I han tingut notables baixes de membres de Jabhat al Akrad, Jaish al Thuwar, la milícia àrab tribal Quwat al-Ashair, YPG i Eniya Parastina Jinên Şehbayê/YPJ.


Arima encerclada poc abans de ser conquerida

El front est: Arima conquerida però amenaçada

Pel que fa al front est d'Al Bab, el Consell Militar de Manbij-SDF, va conquerir completament aquesta setmana la ciutat d'Arima*. L'enclau va ser encerclat primer per les milícies democràtiques. Unes 2.000 persones van quedar-hi tancades. Una vegada confirmada la conquesta de la població, les forces turques van iniciar atacs d'artilleria contra Arima. Cal destacar que, mentre Arima era en mans de l'IS, Turquia no va dur a terme cap acció ofensiva sobre la mateixa. Una parella va morir per l'explosió d'una mina a la vila de Jaghal, prop d'Arima i sis civils van quedar greument ferits per les bombes turques. Dos nens van ser assassinats també prop d'Arima per les bombes d'Erdogan.

Ahir al vespre, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans: "van rependre's els enfrontaments entre el Consell Militar de Manbij-SDF i forces rebels i isla mistes de l'Escut de l'Eufrates amb el suport de tancs i avions turcs als pobles de Karhouk i Sbwiran, prop de la ciutat d'Arima, a la zona rural occidental de Manbij, els combats van coincidir amb intercanvi d'artlleria d'ambdues parts, sense informació sobre víctimes".

* Aquest front es va reactivar el 13 de novembre

Detall de les forces integrants a les SDF del front oest d'Al Bab

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada