dilluns, 28 de novembre de 2016

L'oposició col·lapsa a Alep i perd un 40 % de territori en 48 horesEl passat 29 de juliol l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA), lleial a al Àssad, va tancar el setge sobre la zona est d'Alep. Diverses vegades aquest s'ha tancat i trencat. El mateix va passar durant l'agost i fins el 4 de setembre quan els lleialistes van tornar a tancar-lo. Des de llavors una pluja torrencial de bombes de l'aviació siriana i sobretot russa ha triturat l'est d'Alep on hi ha tancades 250.000 persones.

Els assadistes asseguren que es tracta d'escuts humans que els opositors*. Els opositors acusen Assad de tancar desenes de milers de sirians i esclafar-los amb barrils bomba amb un setge inhumà.

 La zona en blau fort ha caigut en 48 hores. Ara el barri kurd està envoltat per l'SAA.A finals d'octubre, Jabhat Fatah al Sham va liderar un important esforç des de l'oest, a les zones rurals de les rodalies d'Alep. Provaven de trencar el setge i van llençar un atac notable però no ho van aconseguir.  Fracassat aquest darrer intent i aturada la invasió turca i de l'FSA a les portes d'Al Bab, els cercats han quedat a mercès de les bombes russes.

El 26 de novembre les defenses de l'oposició van començar a cedir per la part oest. El dia següent van col·lapsar. Un terç de l'Alep opositor ha caigut en 48 hores. L'Exèrcit Àrab Sirià (SAA) ha avançat per 12 barris i les YPG/YPJ ho han fet als de Bustan al Basha i Hellok (Hulk), a l'est de Sheikh Maqsoud. Fins a 6.000 persones, procedents dels barris que fins ahir bombardejaven la zona kurda, han estat acollides per les YPG. La milícia kurda ha obert un corredor humanitari per a rebre'ls.

Malgrat aquest retrocés considerable, avantsala de la derrota final de l'oposició a Alep, encara avui l'artilleria de l'FSA i grups islamistes ha atacat els barris kurds de Shekh Maqsoud i Ashafriye i ha fet sis morts.

YPG, YPJ i SAA hissen les seves banderes a la Torre d'Al Aedem Districte de Bustan Al Basha, a l'est de la ciutat d'Alep

 
* Principalment Ahrar al Sham, Jabhat Fatah al Sham (antiga Jabhat al Nusra-Al Qaida), i el Consell Nacional Sirià; faccions del Free Syrian Army, dependents de Turquia, com Harakat Nour al-Din al-Zenki o Divisió Sultan Murad, Fastaqim Kama Umirt o l'operations room Fatah Haleb.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada