dilluns, 3 d’abril del 2017

2ª jornada de la Komcivîna Jin û Parastin (Fòrum de Protecció de Dones), a Kobanê de dones combatentsLes Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) no estan soles. Ni al camp de batalla ni en la defensa de les dones del Nord de Síria. Diumenge 2 d'abril va començar la conferència de milícies i forces armades femenines de Rojava i el Nord de Síria. Sota el lema Hêza xweser a Jin Misogeriya Civakeki demokratie e, la conferència aplega principalment a les YPJ, Asayîş Jin, el Consell Militar de Manbij i el Consell Militar d'Ar Raqqà. Fins a 160 dones participen en el Komcivîna Jin û Parastin (Fòrum de Protecció de Dones), conferència de forces de defensa femenines. La màxima dirigent de les YPJ, Nasrin Abdullah, va intervenir en la jornada inaugural on, uniformada com a miliciana, hi participa la co presidenta del Consell Democràtic de Síria, Ilham Ehmed.

Ehmed, màxima responsable política al Nord de Síria, ha afirmat a les assistents que "els desenvolupaments polítics i militars van agafats de la mà, al Pròxim Orient hi ah transformacions crucials. La guerra a Síria està essent coneguda com la 'tercera guerra mundial'. Tot el sistema està canviant en aquesta guerra mundial. I Síria du un paper capdavanter en aquests canvis. L'establiment d'un sistema democràtic a Síria és de gran importancia de cara a transformar tot el Pròxim Orient. Per aquesta raó, la lluita de les dones i el nivell que ha aconseguit al Nord de Síria està comportant pasos històrics en els terrenys militar i polític."Les YPJ són el "cor" del fòrum, indiscutiblement. Per la força quantitativa i qualitativa que han assolit. Fins a 17 organitzacions però, en prenen part. Així, el Komcivîna Jin û Parastin (Fòrum de Protecció de Dones), reuneix a HPJ, de Rojhilat, Asayîş Jin, dones de les SDF, el Front de Protecció de Dones de Shehba , dones del TKP/ML, la milícia cristiana assíria HSNB, YTA, YJA-Star, milícia femenina del PKK, la milícia yezidi de dones YBS, YPS-Jin del Kurdistan nord, MLKP/KKÖ o combatents turques de Kadin Özgürlük Gücü. Unes en la clandestinitat, d'altres amb zones alliberades i en alguns casos gestionant grans zones com Shengal o Rojava.

Kobanê no és una elecció a l'atzar. Segons Abdullah "és la ciutat de la resistència, fou a Kobanê on va començar l'èpica més meravellosa i on la gran resistència va assolir un nivell de poder de les dones que va sorprendre al món. A Kobanê, les dones van convertir-se en símbol de la resistència. Per tant volíem que el primer espai del fòrum fos a la Kobanê resistent, i obrir-nos a desenvolupar el rol de les dones a la història". El missatge central del fòrum és que "el poder autònom de les dones és la immunitat per a les dones lliures". La trobada utilitza, simultàniament, la llengua assíria (aramea), àrab i kurda.

Cristina Torrent
@CrisTorrentMas

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada