dijous, 20 d’abril del 2017

Conferència unitària dels 3 principals partits islamistes kurds de l'Iraq

Els líders dels tres principals partits islàmics a la regió del Kurdistan es van trobar el 14 d'abril a Sulaymaniyya. La primera cimera abans de les eleccions parlamentàries d'enguany va aplegar a les parlamentàries Biizutnawai Islamile Kurdistan conegut per les seves sigles en anglès d'Islamic Movement of Kurdistan (IMK), la Kurdistan Islamic Union (KIU) i el Kurdistan Islamic Group (KIG) o Komal.

 Els tres partits de l'oposició sumen 17 escons del Parlament kurd però la seva representativitat real, creuen, és superior. D'on sorgeix la diferència?  Molts dels seus partidaris islàmics van votar pel partit d'oposició acabat de descobrir el moviment del Canvi (Gorran en kurd). Decebuts amb aquest, ara pensen que el votant tradicional islamista retornarà a la base del vot religiós i no secular.


Tot i que ho neguen, diverses dades apunten a una aliança islàmica kurda present a les eleccions de l'onze de novembre. IMK, KIU i KIG, pro iranians, pro Germans Musulmans i jihadistes saben que, units poden ser una força decisiva. Amb quin programa? D'això van debatre dissabte. Un element és que la taxa de participació femenina a la política islamista kurda és molt baixa. Un 33 % dels escons estan reservats a dones. Una sala plena d'homes, a Sulaymaniyya, va alertar que menys del 15 % de la militància islamista són dones sense trobar els motius d'un percentatge "massa baix". Un segon element és donar suport a la independència del Kurdistan. No es tracta de renunciar conceptualment a l'ummah però si els altres pobles hi formen part amb la seva identitat pròpia no hi ha cap motiu a que els musulmans kurds n'hagin de renunciar. "La primera reunió islàmica reconeix el dret a la lliure determinació i l'establiment d'una entitat independent per al nostre poble; el treball per a aquesta fi, aquest serà vist com un deure religiós i patriòtic ", van dir les parts en un comunicat després d'acabar la cimera.

El tercer element és la corrupció al Kurdistan iraquià, un fet a combatre des de l'islamisme. El líder de la KIU, el veterà Salahaddin Bahaudin, va dir  que faran front "davant la corrupció i les injustícies i treballarem per l'estat de dret". Ali Bapir, del KIG, va manifestar-se, sense embuts, per la unitat de les forces islàmiques kurdes respectant la idiosincrasia de cadascuna.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada