dimarts, 4 d’abril de 2017

Composició de les forces que participen a la campanya militar 'Ira de l'Eufrates'

Segons la publicació Foreign Policy, els Estats Units tenen, hores d'ara, només uns 500 militars com a assessors al Nord de Síria. Una quantitat molt menor a la que es sospita que tenen desplegats l'Iran, Rússia, o de combatents procedents ja bé de l'Aràbia Saudita o de la Federació Russa. Moscou ha denunciat que fins a 2.000 ciutadans russos de religió musulmana estan lluitant a Síria ja bé a l'oposició ja bé amb l'Estat Islàmic. Aquest grup, per exemple, compta amb 3.000 marroquins a les seves files.

Foreign Policy detalla que les forces nord-americanes compten, com ja vam avançar, amb un aeroport on poden aterrar C-130 i C-17 avions de càrrega que, per exemple, van traslladar els llibres de text en llengua kurda de Sulaymaniyya a Rojava. També han dut medicaments, roba i armament. Els generals Joseph Votel, que aquesta setmana ha visitat Kobanê, i Stephen Townsend dirigeixen l'operatiu des de l'etapa de Barack Obama.


Segons FP les Forces Democràtiques Sirianes (Syrian Democratic Forces, SDF) compten amb 50.000 membres. Uns 27.000 combatents enrolats a les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) de majoria, però no exclusivament, kurdes. Uns 23.000 combatents serien d'ètnia àrab, assíria o siríaca. En aquest cas es tracta principal de forces tribals com Al Sanadid o bé del Consell Militar de Manbij, el de Deir ez Zor o grups encara formalment membres del Free Syrian Army (FSA). Aquests darrers van ser escombrats per l'Estat Islàmic l'any 2014 i acollits per Rojava. Els càlculs apunten que calen uns 15.000 milicians per expulsar l'Estat Islàmic d'ar Raqqà. Petr aconseguir-ho es pot fer servir el model de Mossul o bé combinar una força kurdo-àrab. De fet a Raqqà històricament hi ha hagut població kurda i la portaveu de la campanya 'Ira de l'Eufrates' és una kurda nadiua de la ciutat i Voluntària de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ).

Si la força és combinada la participació àrab hauria de ser del 50-80 % però el propi Townsed ha afirmat que "el component kurd és el més efectiu". La seva formació militar, combativitat i compromís van més lluny que el de molts lluitadors tribals afins més aviat a interessos de clan.

2 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada