dissabte, 26 d’agost del 2017

Comunicat en català del PAK, Partit de la Llibertat del KurdistanMostra de solidaritat amb el referèndum d’independència al Kurdistan del Sud

El 25 de setembre de 2017 se celebrarà al Kurdistan del sud un referèndum sobre la seva independència. Com la resta d’estats del món, el poble kurd també té dret a la autodeterminació.

En contra del desig i de la voluntat de les persones que vivien al Kurdistan, aquest va ser dividit pel Tractat de Lausana.

Durant anys s’ha portat a terme una brutal repressió contra el poble kurd per tal de prohibir els seus drets democràtics. Milers de kurds han mort a causa de gas verinós, d’armes químiques o com a conseqüència de massives matances. Només en els darrers 30 anys un quart de milió de kurds ha estat assassinats. La població del sud de Kurdistan, el poble de l’Iraq democràtic, ha fet molts sacrificis per aconseguir viure tots junts amb els mateixos drets que la resta de pobles. No obstant això, el govern central d’Iraq, des de la fundació de l’estat, ha mantingut una guerra contínua per tal d’intimidar la población kurda i de mantenir-la sotmesa.Després de la caiguda del règim colonialista i fascista de BAAS, els kurds demòcrates esperaven establir una vida en comú a l’Iraq federal, però amb el constant frau del govern central, tot i que existeixen acords constitucionals, aquesta possibilitat es va esvair. Per exemple, d’acord amb l’article 140 de la Constitució, és l’administració de la regió la que ha de tenir en compte el vot de les persones que viuen als territoris disputats per a decidir si volen integrar-se o no al Kurdistan. Des de l’any 2006, el govern central ha utilitzat tot tipus de fraus per tal d’impedir aquesta votació. De fet, a hores d’ara aquest plebiscit no es podria realizar.

  Tot i els aparents acords, les competències de les institucions econòmiques i socials, bé s’han restringit d’una manera considerable, o bé les seves funcions han quedat completament transformades. El govern central de l’Iraq no ha complert la seva part, especialment a nivell econòmic, a la regió federal del Kurdistan. Un exemple, tot i que s’havia arribat a un acord, el govern central d’Iraq no ha pagat des del 2004 la quota del 17 % del producte social brut de la regió federal del Kurdistan (els salaris dels empleats de les institucions estatals i oficials). Tampoc ha pagat els sous dels peshmerga kurds, tot i els grans sacrificis que aquests fan per lluitar contra la barbàrie de DAESH i el seu paper clau per posar-hi fi.

Centenars de milers de persones, fugint del terror del règim de barbàrie generat per DAESH, van trobar refugi al Kurdistan. La gestió regional, tot i el bloqueig de l’administració central, ha intentat respondre a les necessitats d’aquestes persones (1.800.000) de diferents religions, tot i que els resultats no han estat sempre satisfactoris. El govern central no ha complert en aquest sentit amb el seu deure, ja que no ha proporcionat cap ajut financer.

Els kurds ja no volen més aquesta guerra imposada! Els kurds ja no volen més que la seva vida sigui organitzada per estrangers! Els kurds, tots els que hi viuen sigui quina sigui la seva religió o ètnia, volen viure d’una manera democràtica, lliure i en igualtat de condicions!

Per tot això, el 25 de setembre del 2017, els kurds faran un referèndum per saber l’opinió de la gent sobre la independència del Kurdistan sud. Nosaltres, els kurds que vivim a la diàspora, recolzem amb un “Sí” el referèndum del proper 25 de setembre a favor de la independència del Kurdistan del sud.

Demanem a tots els pobles d’Europa, en solidaritat amb el poble del Kurdistan, involucrar-se en el recolzament del referèndum que tindrà lloc al Kurdistan del sud.

 PAK (Partit de la Llibertat del Kurdistan) - Europa


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada