dilluns, 21 d’agost del 2017

L'Autonomia Democràtica yezidi de Şengal presenta el seu projecte 

Khanasor (Xane Sor), localitat fronterera entre l'Iraq i Síria va acollir ahir la presentació del 'Projecte d'Administració Autònoma Democràtica Êzid Xan'. L'objectiu és establir una autonomia a la regió yezidi de Şengal, al Kurdistan iraquià. Ho promou el Consell Executiu de Şengal qui, de facto, ja gestiona la citada autonomia defensada per les milícies d'autodefensa Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) . El comandant d'aquesta formació militar Saied Hussein Saied, era present a la presentació que es va fer en kurd i àrab.

Els promotors han denunciat els 73 genocidis que han patit a mans dels extremistes musulmans amb una "anihilació" que ha du a "l'eliminació" dels yezidi. També han denunciat que, aquesta vegada, el 3 d'agost de 2014 el govern kurd de l'Iraq no els va ajudar "tot i que l'anihilació s'esperava". No fou cap sorpresa. I aquesta incapacitat per a defensar-los va dur 20.000 persones a fugir a les muntanyes o morir a mans dels extremistes musulmans. Arran d'aquests fets no va quedar altra opció que l'autodefensa amb les YBŞ i les Yekinêyen Jinên Şengalê (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJŞ ) fins que la tardor de 2015 el centre de Şengal es va poder recuperar. Paral·lelament es va iniciar el procés d'autogestió amb la creació Consell Constituent de Şengal, el 14 de gener de 2015, que ha gestionat la zona, sense cap ajuda, fa més de dos anys. Ara, el propi Consell creu que ha arribat el moment de proclamar l'autonomia democràtica, supervisada per l'ONU, i on hi participin:

- Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), en tant que força que va baixar a defensar Şengal quan tota la resta van fugir

- l'estat iraquià, en tant que formalment estat del que forma part Şengal

- Regió del Kurdistan de l'Iraq, en tant que institució que reclama Şengal com a de la seva competència

- Representants de la Federació del Nord de Síria, donat que ha estat la institució que més ha ajudat a Şengal en l'aspecte humanitari, militar i social

- Representants de totes les sensibilitats yezidi

La regió yezidi o Êzîd Xan serà defensada per les YBŞ, YJŞ i "altres forces yezidi en un comandament militar conjunt de protecció". Es crearan consells locals amb protecció de les llibertats de premsa, d'opinió, llibertats per a les dones i òrgans propis per a aquestes que tindran un mínim d'un 40 % dels llocs de decisió de l'autonomia això com un 15 % pels joves. Sobre els clergues seran representants per un comitè escollit democràticament. Donat que nombrosos musulmans de la zona van ajudar i col·laborar amb l'IS denunciant els seus veïns yezidi es crearà un tribunal neutral per a jutjar a aquestes persones. 

El Consell d'Administració Democràtica de Şengal ratifica el protocol que va signar el 26.10.2016 el Consell dels Yezidi de l'Exterior amb representants dels turcmans xiïtes, els cristians assiris, caldeus i siríacs i que va ser tutelat per l'UE. El citat protocol preveu la creació, dins de l'Iraq, de 3 noves governacions de base etno-religiosa: Şengal, Tell Afar* and Sahel Nineveh que conformaran una nova regió dins de l'Iraq.
 
*Tell Afar continua en mans de l'Estat Islàmic. Just el dia 20.08.2017 l'exèrcit iraquià ha iniciat les operacions per a expulsar els islamistes.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada