divendres, 4 d’agost del 2017

Els kurds faylis preparen una milícia d'auto defensa

"Hi ha una llengua, a Bagdad, que és la llengua de les armes i la força. Estem provant d'establir una força voluntària amb els nostres fills i familiars, per a protegir-nos dels perills que afrontem a Bagdad, Diyala, Basora i d'altres províncies de l'Iraq. La força tindrà unes 500 persones."  El xeic Samir Faili representa la comunitat dels kurda faylis a Bagdad, una comunitat que pateix, diàriament excessos per part de tots sectors.

Els faylis són una comunitat d'orígen luri. Els luris són un poble iranià amb llengua pròpia, el lori, molt proper al kurd (del que s'hauria separat fa uns 1.000 anys) i al persa o farsi. Generalment han viscut com a nòmades a les muntanyes Zagros, entre Iran i l'Iraq. Són de religió islàmica xiïta.

A principi del segle XX un nombre important de faylis es va instal·lar a Bagdad, on ja hi havia comunitats faylis, i van progressar de forma notable mercès al comerç. El seu centre fou el barri kurd de la ciutat. En marxar els jueus de Bagdad van comprar els seus negocis i el règim de Saddam Hussein els hi va expropiar. Segons el Baas els feylis eren immigrants iranians vivint a l'Iraq. Políticament van adherir-se a l'oposició al règim i en especial als partits kurds (PDK i UPK). Durant els anys setanta i vuitanta foren deportats pel Baas cap a l'Iran. Actualment hi hauria entre un i dos milions de faylis a l'Iraq però es molt difícil saber el seu nombre degut a les deportacions patides. A Bagdad hi viurien uns 250.000 kurds fayli.

Els Faylis van adoptar la nacionalitat kurda dins l'Iraq fent seva la lluita nacional kurda. Van formar part dels partits kurds de l'Iraq des del seu inici i quan el Kurdistan iraquià va aconseguir la seva autonomia una part important de faylis va traslladar-se de Bagdad al Kurdistan on van col·laborar activament en la vida social. 

Ara són especialment demonitzats pels imperialistes àrabs, arran de la convocatòria d'un referèndum d'independència al Kurdistan del Sud. Talib Newroz ha denunciat a Kurdistan 24 que un cotxe bomba va ser descobert per les forces de seguretat preparat per a explotar a un barri fayli recentment. Fins i tot un membre del consell provincial de Bagdad, Saad Mutalibi, ha proposat que es revoqui la nacionalitat iraquiana als kurds fayli com a repressàlia pel referèndum d'independència tot i que a ells, al viure a l'Iraq central i meridional, no els afecta gens.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada