dimecres, 4 de setembre del 2019

El partit kurd Sazmani Xebat celebra 39 anys de lluita contra l'Iran

La celebració es va realitzar el 30 d'agost a l'exili del Kurdistan iraquià. En ella es van llegir poemes en llengua kurda i es van escoltar concerts de música nacional. Sazmani Xebat va ser fundat per Baba Shêx Jalal Husseini el 27 d’agost de 1980 amb un projecte autonomista per a Rojhilat i una proposta democràtica per a l’Iran. Husseini és encara, avui dia, secretari general del moviment polític. En el sisè congrés, Xebat va ratificar la proposta autonomista oposada al federalisme que defensa el principal partit kurd de l’Iran, el PDKI.

El partit manté una ala militar, Sazmani Xebat Peshmerga, així com una aliança amb l’Organització Popular dels Mujahidin del Poble (Mojahedin-e-Khalq Organization, MEK), principal formació opositora al règim islamista iranià. El MEK és un dels membres capdavanters del Consell Nacional de la Resistència de l’Iran però Xebat mai s’hi ha integrat.

L’any 2005, en el tercer congrés, Xebat va declarar que "era un partit no reaccionari" i es va definir com "una organització patriòtica i nacional". L’islamisme va quedar apartat doncs a l’Iran aquesta ideologia ha esdevingut far de la reacció. El marxisme fou abandonat per centrar-se en l’aspecte democratitzador i essencialment nacional. "Creiem que després de destruir l’Estat Islàmic, el problema de l’Iran esdevindrà l’eix de l’atenció de les super-potències i l’Iran haurà d’enfrontar-se amb més restriccions en els casos de la seva interferència en molts dels conflictes regionals".
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada