divendres, 18 de març del 2022

Balanç dels 4 anys d'ocupació d'Efrîn, al Kurdistan de Síria, per part de TurquiaEl segon exèrcit de l'OTAN va ocupar el cantó kurd en l'operació 'branca d'olivera' iniciada el 20 de gener i tancada el 24 de març. En aquest període les YPG i YPJ van resistir l'invasor però la seva superioritat aèria fou decisiva i l'ús de gas. Ni Síria ni la comunitat internacional van intervenir-hi. Rússia, que custodiava el cantó, el va abandonar el dia abans de la invasió turca. Des d'aleshores els mercenaris turcs del SNA (entre ells membres de l'Estat Islàmic) i les tropes regulars controlen la major part d'Efrîn amb 770 km2. Es calcula que van morir 2.800 persones (1.600 de les YPG/YPJ) en els combats. Les guerrilleres de les YPJ foren mutilades abans de ser assassinades pels islamistes del SNA. La ciutat d'Efrîn va caure el 18 de març de 2018.


I després de l'ocupació...

va iniciar-se un saqueig indiscriminat de les cases abandonades per les persones refugiades cap al sud. Les oliveres centenàries van ser talades o bé la collita fou venuda a preus molt baixos per Turquia a la UE. A Efrîn es va començar a ensenyar la llengua turca i la bandera turca és omnipresent.

Turquia ha practicat una política de neteja ètnica i la població kurda ha passat del 96 al 25 % (possiblement el 15 %). Els colons àrabs han estat reassentats pel govern turc i han implantat una versió dura de la xària a nivell social.

Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans com a mínim 175.000 persones van fugir cap als camps de Shebha.

Ens els 4 anys d'ocupació 8.544 persones han estat segrestades pels grups pro turcs i desaparegut, 586 civils han estat assassinats (49 d'ells torturats) i les minories religioses no musulmanes, 25.000 yezidi i 15.000 alevi han hagut de marxar.

La resistència

Des de 2018 actuen de forma clandestina formacions de resistència com Ira de les Oliveres o les Hêzên Rizgariya Efrînê (Forces d'Alliberament d'Efrîn). HRE va iniciar els seus atacs el 18 de desembre de 2018. Entre la caiguda del cantó i el gener de 2019 van llençar 220 atacs. El més mortal fou a Efrîn el 28 d'abril de 2020 amb 40 morts. Però la seva acció ha anat minvant i des de l'octubre de 2021 no han actuat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada