dimarts, 19 d’abril del 2022

Iraq aprofita l'operació especial turca al nord per atacar els kurds pel sud

Turquia va llançar diumenge 17 d'abril a la nit una nova ofensiva militar contra les posicions del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK)  a la part nord de la regió del Kurdistan de l'Iraq. L'exèrcit iraquià dóna suport a l'operació atacant les forces afiliades al PKK a Shengal a la part sud de la regió del Kurdistan de l'Iraq. A Shengal van esclatar nous enfrontaments entre l'exèrcit iraquià i les Yekîneyên Berxwedana Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Sinjar) un grup armat afiliat, com el PKK, a la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK). Els milicians yezidi van relacionar l'incident amb la nova operació militar de Turquia contra el PKK a la regió del Kurdistan de l'Iraq.

Les imatges, compartides per Denge Chira Shengale, afiliat al PKK, mostren un grup de soldats iraquians al voltant d'un punt de control al subdistricte de Sinune controlat per Ezidkhan Asayish, força de seguretat de les YBŞ. Rojnews, va afirmar que l'exèrcit iraquià va demanar a Ezidkhan Asayish que lliuris el punt de control, però es van negar, provocant enfrontaments armats. Dos civils i alguns dels membres d'ambdues forces van resultar ferits. Els enfrontaments van tenir lloc a última hora de la tarda i van durar un parell d'hores. No obstant això, la disputa no s'ha resolt, segons Rojnews.

Shengal va caure sota el control de l'Estat Islàmic (IS) el 2014, provocant la mort, el segrest o el desplaçament de la seva població majoritàriament yezidi. La zona, amb la ciutat de Sinjar, ha estat controlada per diverses forces després de la derrota dels militants de l'IS. Les forces estan afiliades al govern regional del Kurdistan (KRG), al govern iraquià, a grups paramilitars xiïtes pro-iranians o al PKK. Els enfrontaments entre l'exèrcit iraquià i les forces afiliades a la KCK a Shengal han tingut lloc diverses vegades. El govern iraquià i el KRG van signar un acord el 2020 per "normalitzar" la situació que inclou la retirada de totes les forces afiliades al PKK a la ciutat. L'acord ha estat rebutjat pel PKK i els seus apoderats.

Imatge

Berivan i Silava, lluitadores de les YBŞ a Shengal (Sinjar). 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada