dimarts, 26 d’abril del 2022

Joan no, Juan sí: El Tribunal Constitucional de Turquia dictamina que no es pot anomenar Ciwan a un bebè sinó Civan en turc

El Tribunal Constitucional de Turquia va dictaminar que la negativa d'un càrrec públic a registrar el nom "Ciwan" a causa de la lletra "W", que no és una lletra de l'alfabet turc, no va constituir una violació dels drets constitucionals. "Ciwan" (en català Joan) és un nom utilitzat habitualment pels kurds, que significa "jove". Les lletres "w, x i q" estan presents a l'alfabet kurd de 32 lletres, mentre que no a l'alfabet turc de 29 lletres. Les tres lletres es poden utilitzar en documents oficials com ara certificats de registre comercial d'empreses estrangeres o locals. a Turquia, però provoca respostes negatives per part dels funcionaris estatals a l'hora de posar nom als nadons.

El Tribunal Constitucional de Turquia va revisar i va dictaminar el cas que havia donat lloc a la denegació de la família del registre del nom del seu nadó. Al nadó tampoc se li va emetre una targeta d'identitat oficial amb el nom. El 2014, Abdullah Yılmaz va voler anomenar el seu fill nounat "Ciwan". No obstant això, l'oficina de registre de naixement del districte a la ciutat occidental d'Esmirna es va negar a emetre una targeta d'identitat perquè la lletra "W" no era adequada segons la "Llei d'aprovació i implementació de cartes turques". L'oficina va advertir que el nom "Ciwan" s'hauria de canviar per "Civan".

Més tard, un tribunal local va decidir que el nom hauria de contenir les lletres de l'alfabet turc i escrit com a "Civan". El pare Abdullah Yılmaz va decidir portar el cas fins al Tribunal Constitucional. Finalment, el Tribunal Constitucional va decidir que no es va vulnerar el dret de la família a posar el nom del seu fill d'acord amb la seva pròpia cultura. També va afirmar que "no hi havia cap obstacle seriós dins de la cultura kurda per utilitzar el nom Civan" (amb v turca enlloc de w kurda).

'Som al nostre país, a casa nostra. No som estrangers'.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada