dimecres, 20 d’abril del 2022

La població kurda yezidi celebra l'any nou yezidi amb el Çarşema Serê Salê o Dimecres Vermell

L'any nou yezidi, Çarşema Serê Salê, comença el Chwarshama Soori/Çarşema Sor, o Dimecres Vermell. Marca el dia que Tawusê Melek, l'Àngel del Panó va descendir al Santuari Sacre de Laliş per a beneir la terra. És un culte ancestral que marca l'inici de la renaixença de la primavera i la fertilitat propiciada per l'Àngel. Per als yezidi l'Àngel és el representant de Déu a la Terra. Cada vetlla del Chwarshama Soori els fidels kurds que poden es reuneixen a Laliş per a celebrar l'any nou amb una festa elegant amb les seves millors robes tradicionals i espelmes que simbolitzen la llum del sol que emergeix de la foscor.

En el Çarşema Sor, es pinten 12 ous durs de 4 colors diferents. L'ou simbolitza la forma esfèrica de la terra, els ous bullint indica la congelació de la terra i la closca d'ou simbolitza la fusió de la capa de gel a la terra, mentre que els colors brillants indiquen la primavera i l'inici de la vida. Els yezidi diuen que aquest dia s'anomenava dimecres vermell perquè aquest dia Déu va bombejar sang al cos d'Adam, la sang va fluir pel seu cos i la vida va reviure al planeta Terra. Segons la seva creença, Déu va completar la creació de l'univers el primer dimecres d'abril.

A part de Laliş s'ha celebrat el Dimecres Vermell a les comunitats yezidi que hi ha als camps de refugiats de Shengal o a Bashiqa i també per part de la comunitat exiliada però no a Efrîn d'on han estat expulsats pels islamistes turcs. Cal tenir en compte que la majoria de yezidi avui dia ja no són al Kurdistan sinó que han estat expulsats per la majoria musulmans i el nucli principal viu a Alemanya.

Enguany era el segon amb el nou cap espiritual Ali Elias Haji Nasir com a Baba Sheikh després del seu nomenament el novembre de 2021. El dimecres vermell "Çerşema Sor", l'any nou yezidi, és el primer dimecres d'abril segons el calendari oriental, que cau el 19 d'abril d'aquest any. Çerşema Sor es considera una de les festes per a la gent de la comunitat kurda de confessió yezidi i el començament de la formació de la terra i l’inici de la vida en ella. L'any nou yezidi, Çarşema Serê Salê, comença el "Çerşema Sor", Chwarshama Soori, o Dimecres Vermell. Marca el dia que Tawusê Melek, l'Àngel del Panó va descendir al Santuari Sacre de Lalish per a beneir la terra. És un culte ancestral que marca l'inici de la renaixença de la primavera i la fertilitat propiciada per l'Àngel. Per als yezidi l'Àngel és el representant de Déu a la Terra. Cada vetlla del Chwarshama Soori els fidels kurds que poden es reuneixen a Lalish per a celebrar l'any nou amb una festa elegant amb les seves millors robes tradicionals i espelmes que simbolitzen la llum del sol que emergeix de la foscor.


 Annex 1.- Per a saber-ne més dels yezidi: 

Qui són els yezidi?

Article sobre la milícia yezidi de Shesho

Article sobre els fets d'agost de 2014

Article sobre les diferents postures yezidi al voltant de l'autogovern  

Fundació de l'Aliança de Shengal 

Amenaces i ajudes recents pels yezidi

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada