dimecres, 27 d’abril del 2022

Un professor expulsat a Turquia per haver parlat en kurd a l'alumnat

Teacher Hüdai Morsümbül (Photo: Hüdai Morsümbül)


Un professor de secundària de l'escola secundària Ulubatlı Hasan del districte de Mersin Akdeniz va ser expulsat perquè parlava kurd i àrab amb els seus alumnes i els va animar a matricular-se als cursos optatius de kurd. Hüdai Morsümbül, el professor de 23 anys, va ser exiliat de la seva escola a l'escola secundària Yenitaşkent Yusuf Bayık i investigat per donar suport a campanyes de cursos optatius de kurd a escoles secundàries afiliades al Ministeri d'Educació turc. "Vaig emfatitzar que els estudiants i els pares haurien de ser informats durant el procés de matrícula dels cursos optatius segons la normativa", va dir a Kurdistan 24, negant qualsevol delicte. Morsümbül també va ser entrevistat pel canal kurd de l'estat turc TRT sobre lliçons de kurd. També va ser investigat per ensenyar als seus alumnes sobre el líder islàmic Saladin Ayubi després que els seus alumnes es van assabentar a Internet que era kurd."Em van acusar de demanar als estudiants que investiguessin els comandants kurds als llibres de classe", va dir.

L'ús del kurd en públic va ser prohibit a Turquia als anys noranta i els kurds no tenien permís per aprendre la seva llengua materna. El govern del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) del president turc Recep Tayyip Erdogan ofereix el kurd com a assignatura electiva des del 2012. Tanmateix, des que el juliol de 2015 es va enfonsar un procés de pau entre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i el govern turc, el govern turc ha tornat a limitar els rètols en llengua kurda en públic, justificant-ho sobre la base de la prohibició de la "propaganda del PKK".

Com a resultat, hi va haver restriccions per a les llars d'infants, els teatres de la ciutat i els clubs culturals que funcionaven en llengua kurda. Al gener, els partits, artistes i institucions kurdes van llançar una campanya a Turquia per als cursos optatius sota el nom de Kurdî Hilbijêre (kurd selecte).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada