diumenge, 18 de setembre del 2022

Mahsa Amini torturada fins la mort per no cobrir totalment els cabells amb el hijab (mocador islàmic) a l'Iran

Mahsa Amini, de 22 anys va ser copejada mentre estava dins d'una furgoneta de la policia quan la van detenir a Teheran dimarts 13 de setembre. La policia ha negat les acusacions, dient que Amini "va patir un sobtat problema cardíac". Aquest és el darrer d'una sèrie de reportis sobre brutalitat contra dones per part de les autoritats de l'Iran les darreres setmanes. La família d'Amini diu que era una dona jove i saludable, i que no tenia condicions mèdiques que poguessin explicar un problema cardíac sobtat. Posteriorment se li han detectat cops per tot el cap confirmant la tortura patida. Tot i això, se'ls va informar que l'havien portat a l'hospital unes hores després del seu arrest i la família va dir que va estar en coma abans de morir divendres 16 de setembre. La policia de Teheran va dir que Amini havia estat arrestada per "justificació i educació" sobre l'ús del hijab, el vel que és obligatori per a totes les dones a l'Iran. La seva mort es produeix enmig de creixents informes sobre actes repressius contra dones, inclòs prohibir-los l'ingrés a oficines governamentals i bancs a les que es considera que no compleixen el codi de vestimenta islàmic.

Molts iranians, inclosos alguns partidaris del govern, estan expressant la seva indignació a les xarxes socials per l'existència mateixa de les Patrulles d'Orientació de la policia moral que s'encarreguen de fer complir els codis de vestimenta, que han anomenat amb el hashtag " Patrulles Assassines". Han aparegut vídeos a les xarxes socials que semblen mostrar agents detenint dones, arrossegant-les per terra i portant-les per força. Molts iranians culpen directament d'aquests casos el líder suprem Ali Khamenei. Un antic discurs que s'està compartint a través de les xarxes socials justifica el paper de la policia de la moral i insisteix que, sota el règim islàmic, les dones han de ser obligades a observar el codi de vestimenta islàmic.

El pare de la víctima, Amjad Amini, ha denunciat que la seva filla va ser colpejada al cap dins de la furgoneta policial. També ha parlat de les "mentides" i "censura" del govern islàmic i que li han negat el dret a una autòpsia.  Els partits afiliats al Centre de Cooperació del Partit Democràtic del Kurdistan iranià (PDKI Reunificat, dues faccions de Komala i Sazmani Xebat), així com al Partit Comunista Iranià-Kurdistan, un grup de partits al Kurdistan oriental, el PAK (Partit per la Llibertat al Kurdistan), el Partit per una Vida Lliure al Kurdistan (PJAK) i la Societat Democràtica i Lliure del Kurdistan Oriental (KODAR) organitzacions de la societat civil i activistes polítics han fet una crida a participar en la vaga general. van convocar dilluns una vaga general sota el lema "Jin jiyan azadi" (La dona, la vida, la llibertat) i "Les Màrtirs són immortals", per protestar contra l'assassinat de Mahsa Amini per part de l'estat iranià.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada