dijous, 22 de setembre del 2022

Parlen les YPJ, milícia feminista kurda de Síria: 'Cremar el hijab és calcinar el cervell d'un sistema dominat pels homes'


Continuen les protestes contra la detenció de Mahsa Amini, de 22 anys, per part de la "policia de la moral islàmica" al·legant que els seus cabells es veien, i el seu assassinat com a conseqüència de la tortura a l'Iran. Milers de persones a Rojhilat i moltes ciutats de l'Iran fa dies que protesten contra el règim iranià als carrers. Hores d'ara almenys 31 persones han mort en diferents ciutats de l'Iran iranià durant els greus enfrontaments entre les forces de seguretat i els manifestants que des de dissabte passat protesten massivament per denunciar la mort de Mahsa Amini i el hijab (mocador islàmic per a dones). La jove va perdre la vida després de ser arrestada per la policia a Teheran per no portar el vel "correctament". Segons dades publicades per l'ONG de drets humans Hengaw, a més dels manifestants morts, unes 450 persones haurien resultat ferides durant els enfrontaments i 600 detingudes a la zona kurda de l'Iran. Hores d'ara es comptabilitzen, només al Kurdistan, les següents víctimes mortals: 

Urmia: Farjad darwishi, Abdulla Mohammadpour, Matin Abdullapour, ans Dansh Rahnima.

Shno- Urmia province: Amin Marafat (16 anys), Milan Haqiqi, and Sadruddin Litani.

Diwandara: Foad Qadimi and  Mohsen Mohammadi

Saqez: Faridoun Mahmoudi

Kermashan: Mino Majidi

West Islamabad: Saeid Mohammadi

Ilam: Mohsen Qaisari

Dehgolan: Reza Lotfi

Piranshahr: Zakarya Khayal

Les manifestacions van esclatar després del funeral de la jove a la seva ciutat natal, Saqquez, a la regió del Kurdistan, símbol de la resistència autònoma i focus històric de repressió de les forces de seguretat. La mort d’Amini ha desfermat les protestes més multitudinàries contra el hijab obligatori des de l’establiment de la República Islàmica, fa 43 anys.

Rohilat Afrin, membre del Comandament General de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ), va respondre al diari Ronahi sobre l'aixecament a Rojhilat i l'Iran. 

Com avalueu el sistema del règim iranià i la il·legalitat contra les dones?


El sistema de l'Iran està especialment contra les dones, es basa en una mentalitat dominada pels homes. Les lleis que l'Iran anomena l'anomenat dret a protegir les dones són polítiques que neguen la llengua, la cultura i el poder de les dones. A l'Iran, les dones no tenen cap dret. Per tant, no podem dir que hi hagi drets i protecció de les dones a l'Iran. Perquè en el sistema iranià, les dones no són acceptades com a lliure albir. Podem definir el sistema iranià de la següent manera; primer les lleis de l'aiatol·là Khamenei, seguides pel ministeri. El poble és vist com el més baix i les dones com esclaves. Aquest fet no és només una situació actual, existeix des de la història. Les dones a l'Iran estan constantment exposades a la violència en tots els camps. 

Per què el sistema iranià està en contra de l'alliberament de les dones? Vull dir, per què implementa polítiques especials per a les dones?

En la història de l'Iran, les dones van tenir un lloc i un poder molt importants en les revolucions del Kurdistan oriental abans de 1979 i en les revoltes populars contra la dictadura. Van liderar les revoltes i es van revoltar contra la dictadura. A més, les dones es van convertir en guardianes de la llengua, la cultura i la història. Per aquest motiu, la lluitadora kurda sempre crea por a la República Iraniana.

No només a l'Iran, sinó allà on una dona kurda es revolta contra l'enemic, crea por al cor dels poders dominants. No només les dones kurdes, sinó també les dones balutx, àzeri i perses han pres consciència i s'han desenvolupat. Van investigar el sistema dominat pels homes, el règim iranià, i van reconèixer el sistema. També tenen una posició conscient contra aquest sistema. Veiem que les dones sempre han liderat les revoltes i les revolucions de la història.

Per això sempre són les dones les que són torturades al sistema iranià, perquè és la dona qui pot guanyar la llibertat i salvar la societat dels dictadors. Això fa que l'Iran i tots els governs tinguin por del poder de les dones, especialment les kurdes. El règim iranià està cometent el vici més gran en nom de la moralitat i s'apunta a dones de tots els costats. L'Iran sap que les dones són el poder que defensarà una política alternativa contra el seu règim feixista i alliberarà la societat, de manera que les dones sempre estan a punt.

Atemorit per les protestes que s'estan produint des de fa dies, l'estat iranià ha augmentat encara més els seus atacs contra activistes, especialment dones. Quina és la causa d'aquest pànic? Per què es dirigeixen específicament a les dones kurdes?

El govern iranià vol esclavitzar el poble mitjançant una política de fam. La gent de Rojhilat va reaccionar a aquesta política aixecant-se sota el lideratge de les dones. Aquesta revolta va crear una gran por al règim iranià. Per això, atacava el poble i volia fer callar la veu del poble el més aviat possible. Allà on va esclatar una rebel·lió a l'Iran, el règim va assassinar centenars de dones sota el nom de xaria, sota el nom d'honor. Perquè són les dones, especialment les kurdes, les que poden salvar aquesta societat de l'esclavitud del règim. Això fa que les dones esdevinguin l'objectiu del règim i de tots els poders.

Després de l'assassinat de Mahsa Amini, les dones de Rojhilat van sortir al camp, es van cremar el mocador i es van tallar els cabells. Com veus aquestes reaccions com a forces de la revolució de Rojava?

Mahsa Amini és una de les dones assassinades pel règim iranià. Per protestar contra l'assassinat de  mahsa, les dones de Rojhilat tornen a sortir al carrer i diuen que ja n'hi ha prou per a la dictadura i el règim islàmic. Podem descriure les accions realitzades per les dones de Rojhilat (Kurdistan de l'Iran, ND KudisCat) com una espurna de revolució liderada per dones. Les accions per protegir Jîna Emini poden conduir a l'inici de la revolució a Rojhilat. Perquè sortir, treure's el mocador i cremar-lo és calcinar el cervell del sistema dominat pels homes. La integritat de l'esperit femení es veu en aquestes accions. Si les dones es cuiden mútuament amb una veu i una ànima, definitivament seran alliberades.

Com a YPJ, tens una crida a fer per a les dones activistes?

En aquesta situació, la nostra crida a les quatre parts del Kurdistan i a les dones del món; Organitza't i defensa't. Això és molt important i necessari. No hem de renunciar mai a això. De la mateixa manera que compartim el nostre dolor junts, també hem de fer els passos que hem fet junts cap a la llibertat. Com a YPJ, estem al costat de les dones activistes amb totes les nostres forces. Creiem que hi haurà una revolució liderada per dones kurdes a Rojhilat. Com YPJ, estem al costat de totes les dones lluitadores i les saludem.

 

 0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada