divendres, 18 de novembre de 2022

L'Iran assassina a trets dos nens de la minoria ètnica kurda

Dos nens van ser assassinats a trets per les forces de seguretat durant les protestes antigovernamentals al sud-oest de l'Iran dimecres, diuen fonts properes a les seves famílies. Els mitjans estatals van informar que set persones van ser assassinades per homes armats en moto en un "atac terrorista" a Izeh.Però les fonts van dir a la BBC Persian que el personal de seguretat va disparar les rondes reals que van matar Kian Pirfalak, de 9 anys, i Sepehr Maghsoudi, de 14 anys. Es diu que almenys 13 persones van morir dimecres en un altre lloc.

Hi ha hagut una onada de manifestacions al carrer i vagues a les principals ciutats des de dimarts en resposta a les crides per commemorar els morts en la cruenta repressió de les protestes de novembre de 2019 per la pujada del preu del combustible. Les protestes actuals contra el govern clerical es van desencadenar per la mort sota custòdia fa tres mesos de Mahsa Amini, una dona de 22 anys que va ser detinguda per la policia moral per suposadament infringir les estrictes normes sobre hijabs.

Almenys 362 manifestants, inclosos 56 nens, han estat assassinats i 16.000 arrestats mentre les forces de seguretat han lluitat per reprimir el que els líders de l'Iran han descrit com a "disturbis", segons l'Agència de Notícies iraniana d'Activistes de Drets Humans (HRANA). També ha informat de la mort de 46 membres del personal de seguretat. L'agència de notícies estatal Irna va dir que dos homes armats que anaven en moto van apuntar a manifestants i personal de seguretat al mercat central d'Izeh cap a les 17:30 hora local (14:00 GMT) dimecres.

                                                                        Kian Pirfalak


Set persones van morir, entre elles un nen de nou anys i una dona, mentre que entre els ferits hi havia tres policies i dos membres de la Força de Resistència paramilitar de Basij. Irna també va publicar un vídeo que deia que mostrava l'"atac terrorista". A les imatges nocturnes, es poden escoltar trets mentre una moto passa per davant dels vianants. Tanmateix, els informes dels mitjans estatals van ser rebutjats per activistes de l'oposició i fonts properes a dues de les famílies de les víctimes. Una font propera a la família de Kian Pirfalak va dir a Parham Ghobadi de la BBC Persian que el nen de nou anys viatjava en un cotxe amb el seu pare, Maysham, quan un grup de personal de seguretat els va disparar.Kian va rebre un tret al pit amb una bala en viu i va morir al lloc dels fets, van dir, mentre que Maysham va rebre tres cops a l'esquena i estava sent atès a l'hospital. També es va publicar un vídeo a les xarxes socials en què se sent un parent masculí no identificat de Kian parlant sobre imatges borroses del seu cos. "Anava a casa amb el seu pare i el règim corrupte de la república islàmica l'ha apuntat amb bales", diu l'home.

Una font propera a la família de Sepehr Maghsoodi va dir a la BBC Persian que el jove de 14 anys va rebre un tret al cap amb una bala en directe en una protesta a Izeh. La font també va al·legar que les forces de seguretat van robar el seu cos del tanatori local dues hores després de ser portat allà. El col·lectiu activista de l'oposició 1500tasvir també va acusar les forces de seguretat d'Izeh d'haver matat un altre manifestant de 14 anys, a qui van anomenar Artin Rahmani. . Abans de sortir a protestar, van dir, va escriure a Instagram: "Aquesta terra, per a mi, no va ser de cap benefici, però, estic preparat per morir-hi!"

1500tasvir també va publicar diversos vídeos de protestes a Izeh abans que els mitjans estatals informés del tiroteig. Un mostrava una multitud caminant per un carrer i corejant "aquest any és l'any de la sang, Seyed Ali serà enderrocat", una referència al líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei. En un altre, es va veure com a manifestants incendiant el que 1500tasvir va dir que era un seminari a la ciutat. Mentrestant, el grup kurd de drets humans Hengaw va dir que almenys 10 manifestants van ser assassinats per les forces de seguretat a les ciutats del nord-oest de Bukan, Kamyaran, Sanandaj i Saqqez. - La ciutat natal de Mahsa Amini - dimecres. 

La televisió estatal també va informar que tres membres de les forces de seguretat van morir en un altre "atac" que va veure com homes armats anaven en moto van obrir foc a la ciutat central d'Isfahan."Els enemics han apuntat a la integritat de l'Iran i la identitat iraniana", va tuitejar dijous al matí el ministre d'Afers Exteriors de l'Iran, Hossein Amir-Abdollahian.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada