diumenge, 17 de gener del 2016

Les milícies yezidi no només no es dissolen sinó que es reforcen

L'Aliança de Shengal, formada per les Hêzên Parastina d'Êzîdxan (HPÊ, Forces de Defensa de la Terra Yezidi), les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal)  i les Yekinêyen Jinên Êzidxan (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJÊ) es va presentar el passat 29 d'octubre.

En aquells moments, les HPŞ encara mantenien aquesta denominació que el 10 de novembre van transformar en HPÊ. Haydar Shesho, fundador de les HPŞ, la primera milícia yezidi, va explicar a Rudaw que havien decidit refundar la milícia en una trobada al santuari de Sherfedin (Kurdistan de l'Iraq) i ampliat el seu àmbit a tot Êzîdxan enlloc de només a Shengal. La nova formació va mantenir el logo inicial.

No tota la comunitat yezidi és d'acord amb aquesta línia d'acció. Per exemple, Sheikh Shamo responsable yezidi del Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) ha considerat que el PKK, del Kurdistan de Turquia, actua com una "força d'ocupació" provocant una lluita de poder. En realitat el PKK va ser decisiu en la defensa de la zona de Shengal des de l'estiu de 2014 però Shamo apunta que "interfereix en la política local". L'Aliança de Shengal afirma estar composada per 6.000 membres al haver-s'hi afegit, a principi de novembre, les unitats independents de Kasim Shivan qui actua a la zona de Solakh contra l'Estat Islàmic, amb 400 membres; o la de Kasime Guloke amb 150 membres.

Ara l'HPE, component de l'Aliança de Shengal ha presentat el seu quarter general a la pròpia ciutat de Sinjar, alliberada el 13 de novembre per les Forces Peshmerga i, tot i que el govern autònom no ho va acceptar, les milícies yezidi. Fins ara HPE tenien el seu comandament al santuari de Sherfedin. El govern kurd de l'Iraq va detenir els caps d'HPS, Shesho i Dawid Cindi i els va obligar a no fer cap acció político-militar fora de les forces armades peshmerga (que tenen unitats yezidi). Aquests, però, han fet cas omís una vegada alliberats. El govern kurd manté 11.000 peshmerga a la zona però la seva precipitada retirada, l'agost de 2014, de Sinjar ha generat notable desconfiança a la comunitat yezidi que prefereix optar per l'autodefensa. Les YBŞ, per exemple, acaben de notificar una nova promoció de voluntaris el 14 de gener (foto adjunta).

Qui són els yezidi?

Article de Marc Español sobre la milícia yezidi de Shesho

Article sobre els fets d'agost de 2014

Article sobre les diferents postures yezidi al voltant de l'autogovern 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada