dimarts, 26 de juliol del 2016

Lifting d'Al Qaida a Síria amb una nova disfressa

Feia anys que, fins i tot pels acèrrims partidaris de l'anomenada oposició siriana, resultava difícil de raonar el paper central, clau, d'Al Qaida a l'oposició. Amagada sota la denominació de Jabhat al-Nusra (el Front per a la Victòria), Al Qaida ha acabat essent determinant a Idlib, a Alep o dins l'entramat d'Ahrar al Sham amb el seu Islamic Front.

Qatar, Turquia o l'Aràbia Saudita han donat ple suport a aquestes organitzacions i els seus satèl·lits corresponents. L'analista Charles Lister, a sou de Qatar, és un exemple de gimnàstica semàntica per amagar el procés d'islamització brutal dels grups oposats a Àssad o al moviment democràtic de l'Assemblea Democràtica de Síria. Al Qaida era, però, la pedra a la sabata.

En el marc de la rentada de cara, necessària, s'ha treballat a fons per a que els militants sirians d'Al Qaida, organització responsable d'atemptats per tot el món, desaparegui de l'escaquer de Síria. La manera? Un lifting.

El Consell de la Shura, màxim òrgan de Nusra, ha seguit un procés similar, paradoxalment, al que va seguir l'Estat Islàmic quan també va trencar amb Al Qaida. La decisió ha estat de presa de tallar els vincles, orgànics, amb l'egipci Ayman al-Zawahiri i constituir un nou grup: Jabhat Fatah al-Sham (Front de la Conquesta de Síria).

També es canviarà la bandera. Es substitueix el negre, gairebé idèntic al d'Estat Islàmic, per un fons blanc, color més "moderat". El sirià Abu Mohamed Joulani, continuarà al capdavant i ja ha començat les gestions per a fer el "gran anunci". A partir d'ara, doncs, en un marc en que Turquia i Rússia han acabat la seva fase d'allunyament i Erdogan visitarà el 9 d'agost Moscou per oficialitzar la reconciliació amb Putin, el canvi és molt oportú. Un element a tenir molt en compte és que, la nova organització no estarà inclosa a la llista d'organitzacions terroristes. I el seu vernís "moderat" no hauria d'enganyar ningú però servirà per a que diferents estats puguin objectar la seva inclusió en la citada llista. Amb la disfressa Al Qaida passa a integrar-se, amb ple dret, dins els "rebels moderats" que reben ajuda directa d'Istanbul o Riadh. Impunement. És fàcil enganyar a qui vol ser enganyat.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada