divendres, 15 de juliol del 2016

Neixen les YTÊ, Unitats Especials Yezidi, del Kurdistan de l'Iraq
Poc amants de les armes ni la violència, des de l'agost de 2.014, els kurds de religió yezidi han optat per la única via de supervivència:l'autodefensa. Les desenes de genocidis patits a mans dels seus veïns no els deixen altra via. Els yezidi han estat víctimes de 72 intents de genocidi en la seva història, tots provocats arran de l'arribada dels musulmans l'any 630. Fins a 23 milions de persones han estat assassinades en aquests 700 anys de persecució religiosa per part de l'islam.

Davant d'aquests fets una part dels yezidi han optat per agafar les armes integrant-se a les forces peshmerga o bé creant milícies pròpies com les Hêzên Parastina Şengal (HPŞ, Forces de Defensa de Shengal), les Yekinêyen Jinên Êzidxan (Unitats de Dones de la Terra Yezidi, YJÊ) o Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal). Les dues darreres amb el suport del PKK.

El 13 de juliol es va oficialitzar la fundació de les Yekineyên Taybet a Êzidxanê  (YTÊ, Unitats Especials Yezidi) de la milícia YBŞ al Kurdistan iraqui. De moment té 23 integrants que formen el cos d'elit de la milícia davant els constants atacs a la zona de Sinjar per part dels musulmans de l'Estat Islàmic. Fa només uns dies es van presentar les Asayîşa Êzîdxan, policia impulsada per les YBŞ.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada