dimecres, 1 de febrer del 2017

Confusió al voltant de l'entrega de vehicles blindats dels EUA a les YPG

El portaveu de la milícia kurda ha negat cap entrega en un comunicat davant les informacions aparegudes a mitjans com Al Masdar (assadista) o Daily Sabah (pro Erdogan). La premsa turca s'ha aventurat, fins i tot, a quantificar l'entrega en 200 vehicles, la majoria blindats.

Han aparegut, fins ara, quatre fotografies dels suposats vehicles. Es tracta dels  IAG Guardian Armored Personnel Carrier (APC). En alguna fotografia, fins i tot. el vehicle no està complet mancant-hi la part superior. El coronel John Dorrian, portaveu dels EUA dins de la Coalició Internacional, va afirmar que: "Hem proveït amb vehicles blindats a la Coalició Àrab Siriana, amb l'objectiu de protegir la nostra força associada de l'amenaça dels dispositius explosius de l'Estat Islàmic". Dorrian es referia als vehicles suïcides habitualment usats per l'IS. El fet que Dorian parlés de la Coalició Àrab Siriana provoca notables dubtes. Tal Coalició no existeix i és un eufemisme que utilitza Washington per a referir-se a la part àrab de les Forces Democràtiques de Síria (SDF), aliança liderada per les YPG. Dient que entrega material a la Coalició Àrab,  EUA poden armar a les SDF sense provocar la ruptura amb Turquia que considera a les YPG una amenaça. Joc d'ombres.

En cap cas, els vehicles són 200 ni nous. De fet, pel model usat és molt possible que els blindats que han arribat a Rojava siguin els mateixos que han utilitzat els darrers mesos els peshmerga del Kurdistan iraquià. Tampoc és cert que sigui Trump qui els hagi enviat. Per motius obvis no ha tingut temps i, com a mínim en un cas, els blindats estaven al front d'ar Raqqà el 26 de gener, abans de que Trump fos president. Ara bé, Trump tampoc ha bloquejat la suposada tramesa però la propaganda assadista-erdoganista vol fer veure que Trump, odiat ara mateix pel gruix del món musulmà, està armant als kurds, fet que, de moment, no és cert.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada