dilluns, 27 de febrer de 2017

Est d'Al Bab: SAA contacta amb les SDF i talla el pas a Turquia

Avui al migdia les tropes lleials a Assad han entrat en Zarurah, Jubb al-Sultan i Jubb al-Haman. Amb aquestes poblacions, l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA), es van acostar a 3 quilòmetres de la línia de front entre les Forçes Democràtiques Sirianes (SDF) i l'Estat Islàmic. La veritat és que l'IS s'ha enfonsat a l'est d'Alep. Després d'abandonar Al-Bab, dijous passat dia 23 de febrer, els fonamentalistes han escapat al sud. Si no s'ha avançat abans ha estat més per precaució o incertesa que per les defenses. 

 

IS ha col·lapsat l'est d'Al Bab

Els seus membres han fugit cap a ar Raqqà. Després de caure Mushayrifah, el SAA ha contactat amb les SDF. Davant aquest escenari els dos màxims contendents han iniciat una carrera per a ocupar els pobles abandonats. Sense xocar entre ells. L'única excepció és Tadef on el SAA hauria avançat ahir a la tarda i xocat contra la facció pro turca del Free Syrian Army (FSA) que va reivindicar l'assassinat, no confirmat de 22 assadistes. Segons Al Masdar Tadef està en mans de Damasc, segons l'FSA sota el seu control. No hi ha mitjans verificables.


 
Mapa: Al Masdar, font pro Assad

 
Mapa: FSA Platform, font anti-Assad 

Font: Ed Maps

Carrera contrarellotge de l'SAA en 72 hores


Les tropes assadistes han travessat els 11 quilòmetres que els separaven de les SDF, en concret del Consell Militar de Manbij, en una cursa de menys de 72 hores. I aquest ha estat, sens dubte, el fet més significatiu. Els assadistes no havien fet cap moviment rellevant en mesos després dels combats entre Jaysh a Thuwar-SDF i IS o entre SDF-FSA o fins i tot el setge d'Al Bab. De manera intel·ligent han deixat desgastar els rivals i ara recullen els seus despulles. I les despulles d'IS no són menors. A part d'Al Bab, IS s'ha replegat de 23 localitats abandonant. Qui arribi abans se les queda.

Erdogan aconsegueix unir els tres cantons de Rojava


Les tropes turques, que avui estan rebent reforços en forma d'armes i vehicles han avançat sobre la regió situada just a l'est d'Al Bab. Més al sud l'exèrcit sirià lleial a Assad ha tallat el pas a Erdogan. En un moviment tàctic elemental, i malgrat això, notable, han posat final a la campanya "Escut de l'Eufrates", han aconseguit obrir una via per enviar reforços a Deir ez Zor (les SDF es troben a 67 km de la capital) i han connectat, de facto, els tres cantons de Rojava. Erdogan s'ha llançat un bumerang sobre si mateix per la seva ambició. El que no han aconseguit les YPG / YPJ després de 5 anys de guerra ho ha aconseguit el president turc.


La situació a la zona est d'Al Bab és inestable. L'SAA, un cop tallat el pas a l'FSA, avança cap al sud aprofitant l'estampida islamista. FSA contra rellotge ocupa el màxim de poblacions abandonades per islamistes mentre SDF s'ha acontentat per avançar sobre Bizzah per facilitar el contacte amb el SAA que qualifica de "no hostils" les tropes democràtiques.


¿I ara?


Bloquejat el pas cap  a ar-Raqqà, el magma turc-FSA-Ahrar al Sham prepara l'atac sobre Manbij. Tot apunta que Rússia hauria acordat amb Erdogan quedar-se per sobre de la carretera M-4. Això confirma un acord previ Moscou / Ankara abans d'avançar sobre Al-Bab. L'esmentat acord va incloure el lliurament d'Alep.

Si Erdogan ataca Al-Bab això no implica ni a Rússia ni a Assad que, amb raó, no defensaran la ciutat. Debilitarà l'excusa d'Erdogan sobre la seva presència a Síria. Com afirma Al Masdar: "Si la intenció de les forces de l'exèrcit turc és arribar a la ciutat de Manbij, els enfrontaments a partir d'ara es donaran lloc al nord de les seves posicions contra les Forces Democràtiques Sirianes (SDF), deixant sense motiu el pretext de la lluita antiterrorista pel qual intervenen a Síria des de l'agost de l'any passat. " Des que les tropes turques van entrar a Síria, el 24 d'agost, han substituït a l'IS a 2.052 km2 convertint-se en una força d'ocupació.

0 comentaris:

Publica un comentari