dijous, 23 de febrer de 2017

Estat Islàmic es retira simultàniament de l'aeroport de Mossul i d'Al Bab

Dia negre per al grup fonamentalista. Les seves forces no han resistit ni sis hores l'atac de l'exèrcit iraquià a l'aeroport de Mossul que van conquerir el 10 de juny de 2014. L'atac previ de l'aviació ha aplanat el camí a les tropes de Bagdad que gairebé no han tingut baixes. Fa mesos que l'exèrcit iraquià està assaltant la ciutat i en controla la part est però el nucli antic i la part oest continuen en mans dels islamistes sunnites.

Mapa de Mossul, en groc el perímetre de l'aeroport capturat avui

A la mateixa hora que s'anunciava la caiguda de l'aeroport, l'agència estatal turca  Anadolu anunciava un acord entre l'Estat Islàmic i Turquia-paramilitars opositors per entregar Al Bab. Des de novembre hi ha hagut combats a la ciutat però Turquia ha optat per una via sensiblement diferent a la de les Forces Democràtiques de Síria (SDF) a Manbij, Tell Abyad o Shaddadi. Ankara ha bombardejat indiscriminadament Al Bab provocant centenars de morts civils. Això li ha suposat un cost menor de baixes pròpies. A primera hora de la tarda l'Exèrcit Sirià Lliure (FSA), grup opositor titella de Turquia, ha anunciat que l'Estat Islàmic li havia entregat també la ciutat de Qabasin.

Finalment la bossa de poblacions cercades ahir pel moviment de tisora de les SDF, al nord d'ar Raqqà, ha quedat en mans de les milícies aliades. No se sap encara si els islamistes que les defensaven, si hi havien, s'han entregat o han aconseguit fugir.

0 comentaris:

Publica un comentari