diumenge, 10 de setembre del 2017

Derrotar l'Estat Islàmic: el que necessites saber com les SDF s'apropen a Deir ez-Zor

Les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) i el Consell Militar de Deir ez-Zor van anunciar dissabte que estava en marxa la Operació Jazeera Storm (Tempesta de Jazira) per derrotar ISIS a la vall del riu Khabour.

"Nosaltres, en nom del Consell Militar de Deir ez-Zor, portem la bona notícia d'iniciar la campanya d'Operació Jazeera Storm que pretén alliberar el que quedava de les terres sirias de Cizîre i l'est de l'Eufrates dels terroristes", el Consell va assegurar en roda de premsa.

La coalició dirigida pels Estats Units va acollir favorablement l'anunci de les SDF.

El tinent general Paul E. Funk II, comandant general de les forces de la coalició a l'Iraq i Síria, va dir que la lluita per la vall del riu Khabour és un eix estratègic d'avanç cap a la vall del riu Eufrates mitjà, un dels últims embuts de l'ISIS.

"La mateixa existència de l'ISIS representa una amenaça real per al món civilitzat i la nostra forma de vida", va afirmar Funk. "El nostre esforç col·lectiu els derrotarà".

Les forces de la coalició afirmen que assistiran a les SDF durant l'ofensiva de la vall del riu Khabour com a part de la seva missió d'"assessorar i ajudar", proporcionant equips, capacitació, intel·ligència i suport logístic, incendis de precisió i assessorament en camp de batalla.

La coalició estima que la quantitat de combatents de l'ISIS a la ciutat de Deir ez-Zor i els seus voltants és d'uns 2.500 combatents, mentre que a la vall del riu Eufrates mitjà, de Mayadin a Abu Kamal, hi ha entre 6.000 i 8.000 combatents ISIS.

Suport indígena

Els periodistes locals diuen que, durant els últims dies, els vehicles blindats dels EUA i les unitats SDF avançaven cap a Hassakah en previsió de la batalla.

"Tenim una força associada que és, ja ho sabeu, preparada per a passar a la província de Deir ez-Zor i a la Vall del Riu Eufrates Mitjà. Així que només hauríem de veure quan passarà això, però seguirem els bombardejos", va dir el coronel Ryan Dillon, portaveu de la Força Conjunta Combinada i de l'operació Inherent Resolve.

"SDF, el nostre soci provat i comprovat a la batalla, s'ha associat amb les tribus indígenes de Deir ez-Zor i altres tribus de la vall del riu Eufrates Mitjà", va dir Dillon, "i ja estan preparats per aprofitar els pobles i la província - la província de Deir ez-Zor de ISIS ", va afegir-hi.

Hayis al Muklif, un dels líders de la brigada àrab Shammar i Sanadid, que actualment és a Ain al Issa, confirma a The Region que, a més, es sumaran a la batalla de Deir ez-Zor, ja que la tribu Shammar també resideix a la regió de Deir ez-Zor

"Anirem a Deir ez-Zor. Anem allà on hi hagi Daesh, fins que s'acabi el Daesh ", va dir a la regió. "Els destruirem", va afegir.

SDF entrarà en conflicte amb l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA) ?

Tant l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA) com SDF s'aproximen a la província de Deir ez-Zour per derrotar a l'IS en un dels seus últims bastions.

El govern rus està donant suport al govern sirià i a milícies que recentment van trencar el setge d'ISIS sobre una brigada de l'exèrcit sirià. La brigada va quedar encallada a la ciutat de Deir ez-Zor durant els últims tres anys.

La coalició nord-americana, formada per SDF i els seus socis regionals, també s'aproxima a les àrees sota control de l'IS a Deir Ez-Zor. Actualment s'estan fent esforços per garantir que no es trobin en conflicte en el camí.

Sembla que els russos i nord-americans han arribat a un acord; el govern sirià se centrarà en la ciutat de Deir ez-Zor, mentre que SDF lluitarà en el que els funcionaris de la coalició anomenen la regió MERV, la Vall del Riu Èufrates Mitjà. Així és com les forces de la coalició intenten assegurar-se que no hi haurà enfrontaments entre SDF i les milícies del règim sirià.

Els enfrontaments entre les dues forces han passat en el passat. Durant l'operació de Raqqa, els dos van canviar el foc al sud de Raqqà. Però, aprenent dels errors del passat, la coalició dirigida pels Estats Units ha acordat rebaixar el conflicte.

"Seguim i veiem i observem, ja sabeu, on són i on van. I al mateix temps, a mesura que s'apropen a la vall del riu Eufrates mitjà, com a Deir ez-Zor, i - duem a terme un des conflicte amb els russos ", va dir el portaveu de la coalició.

El coronel Dillon també va afegir que tant la coalició nord-americana com les forces recolzades per Rússia prestarien especial atenció a la línia de desconnexió que va cap al sud de Tabqa i paral·lela al riu Eufrates.

"Seguirem evitant el conflicte i, segons sigui necessari, seguirem dibuixant -aquesta línia, si ho preferiu, més enllà a la vall del riu Eufrates Mitjà, si és necessari", va concloure.

La coalició diu que durant tota l'operació, funcionarà al llarg de dos passadissos, mentre que els civils seran evacuats a zones segures controlades per SDF.


La importància de la batalla

Per a la majoria dels habitants i els pobles desplaçats interns, com més aviat s'hagi acabat la batalla per Deir ez Zor, més propers seran a la normalitat. Els civils de Deir ez Zor, que han escapat majoritàriament del nou sistema de conscripció imposat per ISIS, diuen que prefereixen les SDF sobre el règim i Rússia, que han matat a centenars de civils en els últims anys.

"Si el règim torna a Deir ez Zour, no tornarem a casa. Però si les forces democràtiques sirianes hi entren, tornarem", diu Abdul Rahman (de 21 anys). Abdul Rahman va fugir de Deir ez Zor a un campament de les SDF a Ayn Issa, a poques hores de Raqqa, recentment.

En declaracions a la regió a la ciutat kurda de Suleymanyya, al Kurdistan iraquià, Ilham Ahmed, copresidenta del Consell Democràtic de Síria, va dir que és important també derrotar ISIS a la regió de Deir ez-Zor.

"És important derrotar a l'ISIS", va dir a Ilham Ahmed, copresidenta del Consell Democràtic Sirià (SDC) a la regió sobre la possible batalla a Deir ez-Zor. "Si Daesh [ISIS] es queda a Síria, és impossible portar la pau i reconstruir tota Síria", va dir.

Ciwan Ibrahim, el conegut cap de la policia kurda anomenat Asayish al nord de Síria, va dir al lloc web de notícies saudita Okaz, que la batalla per Deir ez-Zor és més important que Raqqa.

"La veritable batalla és a Deir ez-Zor, que és una zona rica en petroli amb recursos naturals, i la porta de Síria a l'Iraq, i el vincle entre àrabs i kurds a la terra siriana", va dir.

"Aquesta regió és l'àrea més important ara, i per això els Estats Units ho reconeixen i actuen sobre ella", va concloure.

Nicholas Heras, membre del Middle East Security Fellow del Centre per a una Nova Seguretat Americana a Washington, va parlar amb The Region sobre per què, qualsevol intent de recuperar Deir ez-Zor, ha d'incloure l'SDF.

"La Coalició està preparada per fer la campanya contra-ISIS en el cor de la governació de Deir ez-Zor. Els planificadors de la coalició han expressat, amb raó, l'escepticisme que les forces d'Assad i els seus aliats teingui la capacitat de derrotar a l'ISIS en el moment oportú ", va dir Heras a The Regions.

"La Coalició té una gran fe en la capacitat de les SDF de seguir sent el vehicle per mobilitzar els lluitadors de Deir ez-Zor i ser una força per alliberar la seva pàtria d'ISIS", va afegir.

"Pel que fa a la campanya de Deir ez-Zor, la Coalició està "a totes" amb les SDF", va concloure.

Wladimir Van Wilgenburg, periodista freelance reportant des de fa anys al Nord de Síria
@vvanwilgenburg
 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada