divendres, 29 de setembre del 2017

Hem guanyat: El Govern espanyol rebutja extradir a Turquia el periodista Hamza Yalçin

El Govern ha optat per resoldre la reclamació de Turquia sobre el periodista de nacionalitat sueca i origen turc Halza Yalçin sense necessitat que s'hi pronunciï la justícia. El Consell de Ministres ha de donar via lliure a la tramitació judicial de qualsevol petició d'extradició, cosa que habitualment fa pràcticament de forma automàtica, perquè sigui la justícia la que s'encarregui de dirimir si es compleixen els requisits. En aquest cas ha decidit no fer-ho, per tenir Yalçin la condició de refugiat, després d'asilat i per últim haver obtingut la nacionalitat sueca, segons ha anunciat aquest divendres el ministre portaveu, Iñigo Méndez de Vigo.
 
Yalçin ha estat a la presó a Espanya des del 3 d'agost, quan va ser arrestat a l'aeroport del Prat, durant una escala amb destí a Londres, i això va fer que saltés l'alerta de l'ordre d'arrest de la Interpol tramitada per Turquia. Aquest dijous el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno el va deixar en llibertat provisional després de poder acreditar que tenia un domicili a Barcelona.

La decisió del Consell de Ministres descansa en les obligacions contretes per Espanya com a membre de la Convenció de l'Estatut dels Refugiats i del Protocol sobre l'Estatut dels Refugiats. A Yalçin li va ser reconeguda la condició de refugiat a Suècia el 1987 i 1998. El 2006 se li va concedir la nacionalitat sueca per reforçar-li la protecció que ja li conferia l'estatut de refugiat. La llei d'extradició passiva preveu que aquesta condició sigui causa per denegar una entrega.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada