dimecres, 27 de setembre del 2017

El ministre d'exteriors d'Assad mostra la disposició a negociar l'autonomia per a la minoria kurda

El règim d'Al-Assad continua jugant a fer tombarelles amb la minoria kurdes. El ministre d'informació del govern de Damasc, Omar al-Zoubi, afirmava el març de 2015: "l'establiment de l'auto-administració es manté dins de les fronteres nacionals sirianes de l'estat sirià, per tant serà possible. Aquesta qüestió és debatuda dins el govern d'acord amb les lleis, regles i la constitució sirianes." Zoubi va lloar la lluita contra l'Estat Islàmic per part de les milícies kurdes. El maig d'enguany el ministre d'afers exteriors, Walid Muallem, insistia en aquesta idea: ""Crec que els que els kurds de Síria estan fent en la lluita contra el Daesh* es legítim, en el marc de la seva predisposició en preservar la unitat i integritat dels territoris sirians".

Aquests posicionaments contrasten amb els del dictador imposat pel seu pare colpista (Hafez al Assad va obtenir el poder el 1970 mitjançant un cop militar). L'octubre de l'any passat Bashar al Assad afirmava que tota Síria havia de decidir sobre l'autonomia kurda, no només ho podia fer Rojava. La vella idea del PP de que tot l'estat espanyol havia de decidir sobre Catalunya o fins i tot sobre l'estatut retallat. "El sistema de govern a Síria està dictat per la constitució, aquesta pertany al poble de Síria. Per tant si la població kurda vol federalisme els hi cal promoure'l entre els sirians. Jo no els hi puc donar. No em pertany. Jo no sóc propietari del sistema polític a Síria". Mesos abans Assad havia ordenat atacar les forces kurdes coincidint amb la invasió turca.

Una de freda i una de calenta. L'agost d'enguany Fayçal Mokad, vice ministre d'exteriors, definia com "una broma" el procés censal i electoral al Nord de Síria. Aquest ha culminat amb les eleccions a comunes del 22 de setembre i continuarà el dia 1 de novembre amb les eleccions cantonals.

Ahir va tocar canviar el discurs. Novament Walid Muallem va fer de policia bo. El ministre va declarar a Russia Today: "Els kurds de Síria volen una certa autonomia dins de les fronteres de Síria, això pot ser debatut, negociat. Després d'acabar la lluita contra el Daesh, ens podem entendre, amb els nostres germans kurds, sobre una fórmula pel futur". Seria, aquest un plantejament viable (incloent-hi no només Rojava sinó els cantons àrabs autònoms) i que permetria construir una nova Síria des d'una perspectiva de respecte i pau. La guerra siriana, ja en el seu sisè any, pot resoldre's d'aquesta manera de cop i la paraula la té Damasc. En especial tenint en compte que les Forces Democràtiques Sirianes controlen, hores d'ara, el 23 % de Síria. L'altra via, la dels atacs russos a les SDF diumenge 24 o les amenaces d'Assad de reconquerir "cada centímetre quadrat de Síria" duran al caos i més patiment.

* Acrònimo àrabe usat per a denominar, despectivament, el grup fonamentalista sunnita Estat Islàmic o al-Dawla al-Islamiya al-Iraq al-Sham.
0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada