divendres, 22 de setembre del 2017

Enorme míting de 100.000 persones a favor de la independència a Erbil, Kurdistan iraquià

Desenes de milers de persones, sense símbols de partits, només amb banderes kurdes, han omplert aquesta tarda l'estadi de futbol Franso Hariri, de la capital kurda Hewlêr. Dues hores abans d'iniciar-se l'acte polític l'estadi ja era ple de gom a gom. L'arribada del president kurd Masud Barzani ha estat aclamada i acompanyada del cant de l'himne nacional kurd, l'Ey Reqîb.
Ahir el president francès va fer un intent de darrera hora trucant a Barzani i demanant-lo que posposés el referèndum. S'afegia així a les peticions de l'ONU, Regne Unit i Estats Units i a les amenaces de Turquia, Iran i l'Iraq. Avui es rumorejava de que podia haver un pas en aquest sentit i Gorran ho donava per fet. En canvi Barzani ha fet una crida entusiasta a votar: "El poble del Kurdistan ha estat esperant cent anys per la independència. Quant de temps més han de continuar esperant", ha afirmat. "Els kurds tenim el dret a decidir el nostre futur de forma pacífica i democràtica". Barzani ha explicat que fa dies, i nits, que rep amenaces però que continuarà endavant. "Si volen castigar al poble del Kurdistan per votar , els crido a que em castiguin a mi per convocar el referèndum".

"Per la independència hem d'estar preparats a pagar qualsevol preu que calgui, per què preferim la llibertat a la subordinació o l'opressió." Convidats internacionals com l'ex ministre francès Bernard Kouchner, fundador de Metges Sense Fronteres, el diputat britànic Nadhim Zahawi i el diplomàtic dels EUA Peter Galbraith han acompanyat les desenes de milers d'independentistes en el major acte de la campanya pel referèndum.
Barzani ha tingut un missatge cap a la comunitat internacional que fa tres anys que expressa paraules de suport al seu govern en la lluita contra l'Estat Islàmic: "Ells lloen els sacrificis dels peshmerga però no permeten a aquests mateixos peshmerga ni les famílies dels màrtirs decidir el seu destí i votar sobre la independència".  El míting continua hores d'ara quan s'està fent fosc al Kurdistan.


1 comentaris:

  • Anònim says:
    22 de setembre del 2017, a les 22:37

    Viva Kurdistán. Tienen derecho a existir como pasó.

Publica un comentari a l'entrada