dissabte, 16 de setembre del 2017

Liwa Tahrir al-Furat al front de RaqqàEl periodista Aris Roussinos ha passat deu jornades al front de la ciutat siriana. Ho ha fet principalment amb la milícia Liwa Tahrir al-Furat (Brigada d'Alliberament de l'Eufrates). És molt interessant doncs els mitjans pro turcs van assegurar que aquesta unitat era "la primera defecció de les SDF". Aquella informació va obtenir força ressò per part dels qui volien desacreditar les Forces Democràtiques Sirianes (Syrian Democratic Forces, SDF). Mentir sempre és més fàcil que dir la veritat, la mentida té efectes amplis, la rectificació sovint apareix en un breu. En aquest cas ni això.

 
Un milicià de Liwa Tahrir al-Furat amb un immens dipòsit de morters capturat a l'Estat Islàmic
El comandant de Raqqà de Liwa Tahrir al-Furat amb civils alliberades de l'IS 
 
 
Liwa Tahrir al-Furat és una de les faccions del Free Syrian Army (FSA) que foren acollides per la milícia kurda Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) quan van ser esclafades per l'Estat Islàmic i l'oposició islamista. Representen part de la revolució siriana secular que reclamava un canvi de règim autoritari per un de democràtic. Les YPG les van protegir i van acabar convergint en les SDF. Està formada per àrabs del nord de la província d'Alep i s'ha acabat incorporant al puixant Consell Militar de Manbij. Els seus integrants mereixen una menció especial. Saben que podrien desertar a l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA) dels Assad on rebrien un sou segur o incorporar-se a les faccions pro turques que governen la seva zona nadiua. Erdogan ha doblat el salari a aquests mercenaris per a que lluitin contra les SDF. I la tercera opció és lluitar contra l'Estat Islàmic, sense gairebé més paga que el menjar, a ar-Raqqà. I són al Barri Vell de Raqqà. Enmig de l'horrible conflicte sirià ple de la cara més mesquina de la humanitat amb un govern que ha matat amb armes químiques, o ha assassinat 13.000 presos en una sola presó i una oposició que no ha dubtat en matar civils de la forma més atroç, la dignitat de Liwa Tahrir al-Furat és sorprenent. Les SDF són l'única facció de la guerra civil que mai ha executat un pres. I els milicians de Liwa Tahrir al-Furat són, segons Roussinos, en la línia de tir on hi ha els franctiradors de l'Estat Islàmic.

La milícia espera acabar amb els islamistes de Raqqà abans de final d'any. Saben que amb això la guerra no s'haurà acabat "la propera batalla serà amb Turquia i les seves forces titelles de l'Escut de l'Eufrates".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada