dimecres, 13 de setembre del 2017

Netanyahu explicita el suport a la independència del Kurdistan de l'Iraq però ataca al PKK

El primer ministre d'Israel Benjamin Netanyahu ha estat el primer cap d'estat en donar suport amb claredat a un estat kurd independent. Malgrat això s'ha posicionat clarament contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK): "Israel s'oposa al PKK i el veu com un grup terrorista, al contrari del que fa Tuquia qui dóna suport a l'organització terrorista Hamàs. Per tant Israel s'oposa al terrorisme, com un tot, i dóna suport als legítims esforços del poble kurd per a aconseguir el seu propi estat". No és la primera vegada que Netanyahu adopta aquest posicionament. Ja el juny de 2014 va fer una crida a favor de la independència del Kurdistan i el desembre de l'any 2015 va afirmar "Hauríem de donar suport a l'aspiració kurda per la independència".

Netanyahu s'ha posicionat en contra del general de les Forces de Defensa d'Israel (FDI per les sigles en anglès), Yair Golan. L'ex militar ha afirmat: "Des del meu punt de vista, el PKK no és una organització terrorista, així és com ho veig. Quan mires a l'est i hi trobes l'Iran, quan mires a la inestabilitat de la regió, una entitat kurda unificada, enmig d'aquest marasme, no és una mala idea".

Finalment Ayelet Shaked, ministra de justícia d'Israel, s'ha alineat en la posició de Netanyahu afirmant que "Israel i els estats d'Occident tenen un gran interès en l'establiment d'un estat kurd (...) almenys pel que fa a la part de l'Iraq". Segons Shaked els EUA haurien de donar suport al procés de secessió impulsat pel Kurdistan iraquià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada