dilluns, 1 de gener del 2018

400 detinguts i 12 morts en protestes a l'Iran contra el règim dels aiatol·làs
Ja són dotze els morts en les protestes a l'Iran contra el règim dels aiatol·làs. Les protestes per l'encariment de productes bàsics, per l'atur, el tracte a les dones i per la corrupció no s'aturen tot i la crida a la calma del president Rouhani. Almenys dotze persones han mort durant els aldarulls a diverses ciutats iranianes, en protesta per la política econòmica del règim dels aiatol·làs. Segons diverses fonts, la matinada d'aquest dilluns ha estat la més violenta de les quatre en què s'han viscut enfrontaments entre partidaris i detractors del règim.

Aquesta nit hi ha haguts 10 morts, que se sumen als dos 2 de dissabte. Els manifestants protesten per l'encariment de productes bàsics anunciat dijous, per l'atur i per la corrupció. Tot plegat ha obligat a reaccionar --per primer cop en aquesta crisi-- el president iranià. Com a mínim un seminari per a clergues ha estat cremat a Toyserkan amb crits contra la teocràcia cleptòmana.

La violència incrementa tot i la crida a la calma del president Hassan Rouhani, que també ha afegit que els manifestants tenen dret a expressar-se contra el govern:

"La gent és absolutament lliure de criticar el govern i fins i tot de manifestar-se. Però les protestes d'alguna manera han d'anar dirigides a millorar la situació del país. Sí, perquè la gent té problemes en l'esfera econòmica i social".

Rouhani també ha llançat un missatge d'advertència al president dels Estats Units, Donald Trump, i ha assegurat que no pot simpatitzar amb els manifestants i, alhora, titllar l'Iran de nació terrorista.

La revolta que es viu a l'Iran és la més important des del moviment contestatari contra la reelecció de l'expresident ultraconservador Mahmud Ahmadinejat, l'any 2009.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada