dijous, 18 de gener del 2018

YPG : "Turquia vol ser un model pel Pròxim Orient, basat en els Germans Musulmans"


En un marc on sovint es parla de la guerra civil siriana sense coneixements i, el que es pitjor, des d'una perspectiva llunyana per adequar la realitat oriental a uns pretextos predefinits occidentals, es bo escoltar la veu de qui lluita allà. De qui és actor i no observador amb prejudicis. Per això és important escoltar el  portaveu de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) Nuri Mehmud, i com ha explicat els raonaments geoestratègics de l'imperialisme turc actual al conflicte sirià:
Com se sap, l'estat turc volia ser un model per al Pròxim Orient. Van construir el seu projecte polític format a aquest efecte sobre el sultanat otomà i el sectarisme sunnita. Confiaven, en particular, en la línia Ikhwan al Muslimi (Germans Musulmans). A Tunísia i Egipte, els partits van denominar-se Partit de la Justícia i la Llum i al Partit de Justícia i Desenvolupament en la mateixa línia.

Quan les primeres protestes es van iniciar a Síria, el primer ministre Ahmet Davutoğlu va visitar Síria i es va reunir amb Bashar Assad, demanant-li que fes la pau amb els Germans Musulmans. El càlcul del líder de l'AKP (islamista conservador), Tayyip Erdogan, va ser el de governar Orient Mitjà. Quan va visitar els països de l'Orient Mitjà, va actuar com si visités una província a Turquia. Aquesta va ser la imatge que va crear. Però Orient Mitjà té altres expectatives. L'esperança de les societats de l'Orient Mitjà va ser la primavera àrab.

L'estat turc va considerar que la intervenció a Síria era una situació molt senzilla. Pensaven en la regió com el pati del darrere. La seva relació amb els Germans Musulmans va trencar Síria. Molts grups armats van sorgir-hi. Tots aquests van ser traslladats a Síria des de Turquia. Quan el projecte alternatiu es va començar a desenvolupar, van sortir de Damasc i van començar a lluitar amb nosaltres a Sere kaniyê. Molts documents van ser recuperats en el moment en què va demostrar que aquest atac havia estat organitzat per l'estat turc.

Quan la "primavera àrab" o el concepte de nacionalisme van experimentar una derrota a Sere kaniyê, va sorgir Estat Islàmic. Fórem nosaltres els qui vam exposar al món, per primera vegada, que Jabhat Al-Nusra i Ahrar Al Sham eren controlats per Al Qaeda. A Kobanê, IS va augmentar les esperances del govern AKP. Va arribar a tal punt que el president turc va dir: "Kobanê està a punt de caure". Quan les organitzacions terroristes de l'estat turc van ser derrotades a Kobane i les nostres forces van avançar cap a Manbij, el govern Erdogan va començar a negociar la "Primavera Àrab".

Van negociar els grups armats al voltant d'Homs, Alep i Damasc a canvi d'envair Al Bab, Azaz i Jarablus. El règim sirià, l'Iran, Turquia i Rússia van estar presents a la taula de negociacions. Ara volen fer la mateixa negociació a Efrîn i Idlib, és a dir, volen Efrîn a canvi d'abandonar Idlib. Per al govern Erdogan, no és tan important si entren o ni a Efrîn, el seu principal objectiu és buidar el projecte que s'està desenvolupant al nord de Síria. Com és sabut, el projecte que es va donar a conèixer avui al nord de Síria ha destruït el terrorisme de l'IS i la comprensió del nacionalisme, va deixar de banda els grups d'islamistes i va desenvolupar una perspectiva per a una solució a la crisi siriana. I ha creat un exemple per als pobles de la regió sobre quins fonaments s'hauria de desenvolupar una comprensió revolucionària.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada