dijous, 18 de gener del 2018

Neix el Front de la Llibertat Xabak


L'advocat Ghazwan Dawoodi (o Dawdy), únic xabak al Consell Provincial de Nínive, va ser escollit president de la formació. Fins a 300 kurds xabak es van aplegar el 30 de desembre a Sheikhan per escollir aquest líder local, antic membre del Consell d'Alliberament Xabak (Shabak Liberation Council), de 38 anys. L'Iraq ja ha legalitzat la formació. També es va posicionar políticament. És sabuda la posició pro kurda de Dawoodi però a ella ha afegit la demanda d'una presència de les forces armades federals iraquianes. "Han d'haver-hi forces oficials, no la presència dels paramilitars xiïtes d'Hashd al-Shaabi, la presència dels primers es bona per a nosaltres. Hashd ha envait la regió". Reconeix que Hashd ha reclutat membres de diverses minories, assiris, yezidi, kakai i els propis xabak. Xifra en uns 2.000 els qui s'han integrat a les forces paramilitars finançades per l'Iran i que tenen el suport explícita del president iraquià, el xiïta Al Abadi. Hanin Qado dirigeix els xabaks pro Hashd. "També hi ha, però, uns 2.000 xabaks enrolats a les Forces Peshmerga".

Els xabak tenen la seva pròpia religió diferent de l'islam i el cristianisme. Els Ahl-i Hakk o xabak (Poble de la Veritat, en persa) són els seguidors de la religió anomenada yarsanisme. Sumen entre mig milió i un milió de persones; a l'Iran i l'Iraq. És tracta d'un culte místic i esotèric derivat de l'islam sufí. A l'Iraq se'ls coneix com a Kakais i a l'Iran com a Yarsanis. A l'Iraq parlen majoritàriament el dialecte gorani del kurd però la comunitat de Nínive ha anat passat al dialecte kurmanji.

El Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) i Gorran s'han mostrat oberts a pactar llistes conjuntes amb el Shabak Freedom Front. El segon denuncia el paper d'Hashd: "Els xabak decidiran el seu futur per ells mateixos. No podran fer-ho, però, mentre siguin víctimes de la mentida, manipulació, propaganda, neteja de cervell i terror d'Hashd. Hashd s'ha de retirar d'aquestes àrees (els voltants de Mossul). La situació s'ha de normalitzar."


Per a saber-ne més:
- Qui són els Ahl-i Hakk? (KurdisCat)
- Iran deté 80 kurds Ahl-i Hakk (novembre 2013)
- El govern kurd de l'Iraq ja entrena peshmerga Ahl-i Haqq (juny 2015)
- Grups progovernamentals de l'Iran ataquen els Ahl-i Hakk (febrer 2016)
- L'IS ordena als Ahl-i Haqq que es converteixin a l'islam o els matarà (març 2016)
- Els Ahl-i Hakk recopilen les cançons tradicionals (novembre 2016)
- Els xabaks reclamen ser inclosos al Kurdistan (novembre 2016)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada