dimarts, 16 de gener del 2018

El govern turc confisca el sou d'un diputat per haver pronunciat la paraula "Kurdistan"

"Kurdistan" va ser prohibit el mes de juliol. La paraula maleïda pels supremacistes turcs va quedar proscrita per l'AKP d'Erdogan. Pronunciar-la "insulta el passat comú i la història del poble turc". Obvi. Quan Kurdistan existia, ja a l'any 600 abans de Crist, encara faltava quinze segles per a que els invasors turcs arribessin de Mongòlia.

Malgrat la prohibició Osman Baydemir, portaveu de l' Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble), intervenia en el debat pressupostari del parlament turc el 13 de desembre. El vicepresident del Parlament, Ayşenur Bahçekapılı, el va suspendre i li va imposar 12.000 lires turques (2.600 €) per usar el terme "Kurdistan" en el debat pressupostari. Ara hi ha afegit la confiscació d'un terç del seu sou com a diputat.

El 13 de desembre, Osman Baydemir va dir Kurdistan mentre parlava al parlament. Després de la seva ús de la paraula, els diputats del Partit de la Justícia i del Desenvolupament (AKP, islamista conservador de R.T. Erdogan) van protestar.

Quan un parlamentari de l'AKP li va preguntar: "on és el Kurdistan?"

Baydemir va respondre posant-se la mà el cor i va dir: "Aquí, és aquí, el Kurdistan és aquí".

Després dels fets, Baydemir va ser expulsat de dues sessions parlamentàries pel president del parlament. En canvi el diputat agressor i negacionista de l'AKP ha quedat impune. Dilan Dirayet Taşdemir, de l'HDP va respondre a la multa afirmant que: "Solament perquè es diu que no existim no ens fan desaparèixer. Durant anys, el terme 'Kurdistan' va ser prohibit i usat en el seu lloc la paraula 'Anatòlia ", però l'existència del Kurdistan és un fet històric, geogràfic i cultural. No hem reinventat aquest terme. "Fins i tot a la biblioteca parlamentària, hi ha 128 escrits en què es apareix aquesta paraula. Hem existit fa 1.000 anys i encara hi haurà 1.000 anys més".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada