divendres, 26 de juliol del 2019

Bese Hozat, KCK: "Si no fos per l’aprovació de Rússia, Turquia no hauria envaït Efrîn"Bese Hozat co presideix el Consell Executiu de la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK) ha afirmat a Firat News que "La invasió dEfrîn va ser un atac genocida i continua encara. Les massacres, la transformació demogràfica de la ciutat, els kurds són expulsats i esdevenen una minoria. L’entorn natural, la cultura i la història de la ciutat estan sent saquejats. El món només mira. Aquesta és una vergonya per a la humanitat. Si certes forces volen rentar-se les mans del crim, han de canviar les seves polítiques. La invasió turca ha de finalitzar i les potències internacionals haurien de tenir un paper perquè Turquia deixés Efrîn. Aquesta és l'única manera de ser lliure d'aquesta vergonya."


La dirigent kurda, té com a nom real Hülya Oran. Bese Hozat era el nom de la muller del dirigent kurd Seyid Riza, executada per Turquia. En al revolta de Seyid Riza va morir el seu avi. És originària de Dersim, on va néixer el 1978, va unir-se al Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) el 1994 i tres anys més tard el seu germà va morir a les files de la resistència. Dins el PKK va encapçalar la línia feminista nacional i el juliol de 2013 fou escollida per a co liderar la KCK. Turquia ofereix una recompensa de 4 milions de lires per informació sobre la líder kurda. Des de les muntanyes Qandil comenta la situació a Rojava i la seva visió geoestratègica sobre Efrîn: 

"El paper de Rússia en la matèria és especialment important. La invasió d’Efrîn es basava en un pla internacional, però Rússia tenia un paper especial. Aquesta invasió es va posar en pràctica per l'acord entre Turquia i Rússia. Si no fos per l’aprovació de Rússia, Efrîn no s’hauria envaït. No hi ha un kurd a la terra que no ho sàpiga i es ressentirà d’aquest fet. En aquest sentit, si Rússia vol reparar les seves relacions amb els kurds, han de fer la seva part per a l'alliberament de l'Efr¨în i jugar un paper actiu en la invasió de l'estat turc que es retira de la ciutat. De la mateixa manera, els que es van mantenir en silenci davant d’aquesta invasió i els que l’havien aprovat haurien de canviar d’orientació i treballar per assegurar que Turquia i les seves colles van marxar.

També és important que la nostra gent continuï la seva lluita sense parar. Efrîn és una qüestió d’honor per als kurds. La ciutat és la part més bella de Rojava. Les Forces d'Alliberament d'Efrîn continuaran la seva lluita més forta i alliberaran la ciutat. Renunciar a l'alliberament d'Efrîn és renunciar a la llibertat de Rojava i de tot el nord-oest de la Síria."

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada