dimecres, 16 de desembre del 2020

Quatre atacs contra seus de partits kurds de Rojava de l'ENKS

Els atacs de diverses oficines dels darrers dies del Consell Nacional Kurd de Síria o Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê (ENKS)‎, fundat el 26 d'octubre de 2011, per part de desconeguts són un intent de soscavar el diàleg entre els principals partits kurds de Síria a Síria. El Partiya Yekîtiya Democrat (Partit de la Unió Democràtica, PYD) i el ENKS, les dues faccions principals kurdes sirianes, van renovar les negociacions a principis de novembre per intentar mantenir-se junts com a front unit després de l'ofensiva transfronterera de Turquia al nord de Síria a l'octubre 2019. El PYD és alineat amb la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK) i el PKK defensant posicions del confederalisme democràtic (renúncia a un estat kurd i aposta per confederacions ètniques de tendència llibertària i ex marxista) mentre l'ENKS defensa posicions nacionalistes kurds properes el PDK del Kurdistan de l'Iraq de tendència conservadora.

Les tensions actuals entre els dos van augmentar inicialment durant l’esclat de la guerra civil siriana el 2011, i el PYD va tenir un paper important en l’establiment de l’autoadministració que ha governat el nord-est de Síria (Rojava o Kurdistan de l'Oest) des de llavors. Un grup armat desconegut va atacar l’oficina del KNC a Dirbêsiyê diumenge a la nit poc després que un peshmerga, el tinent Abdul Rahman Amin Sheikhmous, fos assassinat en un incident amb militants el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) en un control a la província de Duhok de la regió del Kurdistan iraquià. Tres milicians del les Hêzên Parastina Gel (Forces de Defensa Popular, HPG) , ala armada del PKK, van resultar ferits.

Durant l'atac a Dirbêsiyê, el grup desconegut també va intentar cremar el cotxe del subdirector de l'oficina local de l'ENKS a la regió. El mateix dia, assaltants desconeguts també van llançar còctels molotov a la seu del Partit Democràtic del Kurdistan - Síria (KDP-S), un dels principals components de l'ENKS. Agressors armats van cremar l'oficina del KNC a Amûdê (en català Amuda) dilluns al vespre.
A més, dimarts, assaltants desconeguts van atacar l'oficina del KNC a la ciutat de Hasakah, destruint el seu equipament i incendiant les instal·lacions.

Oficina de l'ENKS a Dirbêsiyê

El SOHR, observatori sirià de drets humans, especula en un informe que el grup militant kurd Ciwanen Soresger (Moviment Juvenil Revolucionari) era el responsable de dur a terme els atacs. Mazloum Abdi, el comandant en cap de les Syrian Democratic Forces (Forces Democràtiques Sirianes, SDF) va assegurar que "ningú no té dret a atacar les oficines del KNC i de cap altre partit polític a Rojava", afegint que "les Forces de Seguretat Interna compliran les seves funcions segons la llei".

Hesen Remzi, membre del Comitè Central del Partit Democràtic del Kurdistan-Síria (PDK-S), va dir que sembla que hi ha "cercles dins del PYD que no volen tenir aquest diàleg kurd", i en canvi pretenen minar les converses entre els partits kurds sirians. “Des de fa uns dies, les oficines del KNC i els seus partits afiliats van ser atacats, cremats i amenaçats. Lamentablement, aquestes accions no són en l’interès del poble kurd ”, va afirmar Remzi."El poble kurd està entristit [per aquestes recents tensions] i el poble [kurd] espera que aquests partits polítics arribin a un acord, de manera que el nostre poble pugui viure una vida estable".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada