diumenge, 20 de desembre del 2020

La milícia yezidi del PKK s'integra a les Unitats de Mobilització Popular iraquianes controlades per l'Iran


Les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) han fet un acord amb l’exèrcit iraquià per fusionar la majoria dels seus membres amb les Unitats de Mobilització Popular (PMF, coneguda col·loquialment com Hashd al-Sha’bi). Les YBŞ van ser entrenades i armades per la Koma Civakên Kurdistan (Confederació de Comunitats del Kurdistan, KCK) el 2014 davant la incompetència tant de els forces iraquianes estatals com de les auxiliars de l'autonomia kurda dirigida pel Partit Democràtic del Kurdistan (Partiya Demokrat a Kurdistanê, PDK). 

YBŞ va començar a retirar la seva força de la ciutat de Shengal a finals de novembre per ser destinada a qualsevol altre lloc del districte, després que una força de la Policia Federal es desplegués a la ciutat.
El districte de Shengal es troba a uns 120 km a l'oest de Mosul, a la província de Nínive. Es considera part de les zones en disputa segons la constitució iraquiana.“Després de lliurar les nostres bases, YBŞ ha passat a formar part del PMF. Mil membres de YBŞ ja havien passat a formar part de PMF; ara altres 1.500 combatents passaran a formar part del regiment 80 del PMF ", va dir Dakheel Murad, cap del Consell d'Autoadministració del subdistricte de Khanasor, que parla en nom del YBŞ.

"PMF és una força oficial del govern iraquià, per això és molt normal que les nostres forces passin a formar part del PMF". Aquest canvi es produeix dos mesos després de la signatura de l’acord entre el govern federal iraquià i el govern regional del Kurdistan l’1 d’octubre de 2020, que estipula la formació d’una nova administració i la reorganització del control de seguretat al districte de Shengal.Una decisió conflictiva

Molts yezidis de Shengal estan en contra de l'acord, especialment els partidaris de la KCK i el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK), i han organitzat diverses protestes per expressar les seves objeccions. S'han organitzat diverses manifestacions a Shengal en oposició a l'acord de Bagdad-Erbil i a l'ordre que Ezidkhan Asaiysh abandonés la ciutat. L'ordre es va produir després que el govern federal desplegés el novembre una força de la policia federal a Shengal.

Khal Ali, de les forces del PMF a Shingal, va dir a KirkukNow: "Des de l'alliberament de Shengal de l'Estat Islàmic (IS), un gran nombre de combatents de YBŞ formen part del Hashd Tribal. Després d'un acord entre el YBŞ i l'exèrcit iraquià, diversos combatents del YBŞ es van afegir al regiment 80 del Tribal Hashd, però no sé quants són". El ‘Tribal Hashd’ es va formar el 2017 com a part del PMF per a les regions de majoria sunnita.

Shingal podria formar part de la Regió Autònoma del Kurdistan o KRG ara com a regió autònoma. Però el PDK va rebutjar l'autonomia yezidi o êzîdî. Això obliga les YBŞ, oposades el PDK i partidàries de l'autogovern, a treballar amb l'Iraq. Mentrestant, el PDK té les coordenades de les posicions de les YBŞ i les hauria facilitades a la força aèria turca que ha matat dirigents de les YBŞ. 


El paper d'Ezidkhan Asaiysh continua a l'aire

Haval Tékoshar, membre de la YBŞ, assegura que “actualment no ens queden forces a la ciutat; romandrem fora de la ciutat d'acord amb un acord entre nosaltres i l'exèrcit, fins que no es faci un segon acord." Les forces del PMF i Ezidkhan Asaiysh (policia yezidi que forma part de la YBŞ dirigida per Haydar Shasho” Shesho) segueixen a les seves bases a la ciutat de Shingal. L’Ezidkhan Asaiysh es va formar després que el districte de Shingal fos recuperat dels militants de l’IS per assegurar la ciutat als districtes, i són més de 1.000 efectius. El govern central va oferir, el 13 de desembre, a Ezidkhan Asaiysh la seva integració a les forces de seguretat de l'estat iraquià el que suposaria assumir els seus sous i armament. Haso Ibrahim, de l’autoadministració de Shengal (que parla en nom de les YBŞ), va dir que: “L’opció que ofereix el ministre de l’Interior és bona, sempre que els Asaiysh puguin romandre a la ciutat. No ens importa si forma part de la Seguretat Nacional o del Hashd al-Sha’bi, perquè el salari no és important per a nosaltres ". 

Dakheel Murad de la YBŞ va dir: "El principal problema entre nosaltres i l'exèrcit iraquià és l'Ezidkhan Asaiysh, ja que l'exèrcit vol que [ells] romanguin [a la ciutat de Shengal] amb vestits civils i rebutgem aquesta proposta. Insistim que Asaiysh ha de romandre aquí".

Per a saber-ne més:

Qui són Hashd al Shaabi?

Qui són les Yekîneyên Berxwedanê Şengalê (YBŞ, Unitats de Resistència de Shengal) ?

Qui són els yezidi?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada