dimecres, 9 de desembre del 2020

Horrible balanç de la situació de drets humans a Turquia enguany segons İHD

Nuray Çevirmen, membre del Comitè Executiu Central de l'Associació de Drets Humans (Insan Hakları Dernegi, İHD) a Turquia, ha fet balanç sobre la situació dels drets humans a Turquia, les violacions de drets a les presons i les vagues de fam en curs contra les condicions d'aïllament de la presó d'Immralı. Abdullah Öçalan, líder del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) 

Çevirmen va afirmar que les violacions del dret a la protesta pacífica a Turquia han augmentat els darrers anys, especialment durant la pandèmia, i que s’han imposat restriccions a totes les manifestacions públiques des de la introducció de les lleis sobre l’estat d’emergència. Comentant la crisi financera a Turquia, Çevirmen va dir: “El procés de pandèmia ens ha permès observar les violacions de drets en diferents àmbits de la vida quotidiana. Hi ha molts sol·licitants que informen a l’İHD sobre les dificultats econòmiques que tenen. Aquest és un fenomen nou per a nosaltres. Això ens demostra que la gent pateix massa a causa de l’angoixa econòmica ”.

Les presons es troben entre els llocs on les violacions han pres la seva forma més intensa, ha assenyalat: "Hi va haver una iniciativa de vaga de fam que es va posar en marxa el 2018. Més de 3.000 presos polítics van fer vaga de fam per protestar contra les condicions d'aïllament de les presons imposades a Abdullah Öçalan. Com a conseqüència de les vagues de fam, a Abdullah Öçalan se li va permetre contactar amb els seus advocats i la seva família durant un breu període. Poc després, però, es van tornar a denegar totes les sol·licituds que van fer la seva família i els seus advocats per posar-se en contacte amb ell. Per això, els presos han tornat a declarar vaga de fam ”.

Çevirmen va afirmar que el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) havia fet valoracions sobre la situació a la presó d’İmralı en els seus informes de 2017 i 2019: “Els informes també reflecteixen les violacions que s’estan produint a la presó d’İmralı. Si es resolguessin els problemes identificats a l’informe del CPT, aquests problemes també desapareixerien ”.

Violacions dels drets humans a Turquia

Segons l’informe anual de l’İHD, els agents de la policia van :
 
- intervenir en 1.344 reunions i manifestacions 
 
- 3.935 persones van ser objecte de maltractaments durant aquestes intervencions el 2019

- almenys 69 persones van perdre la vida i quatre persones van resultar ferides a les presons a causa de malalties, suïcidis o actes de violència. Almenys disset persones van morir sospitosament i cinc van resultar ferides durant el servei militar obligatori.

L'informe de İHD també va revelar que tres persones, inclòs un nen, van perdre la vida i dos nens van resultar ferits després de rebre trets per bales disparades des dels vehicles de les forces de seguretat. Tres persones, inclosos dos nens, van perdre la vida i cinc persones, inclosos dos nens, van resultar ferides per les explosions de mines i d'artilleria sense explotar. "Segons les dades del Ministeri de Justícia, publicades el 31 de desembre de 2002, hi havia 59.429 reclusos a les presons, quan el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) va arribar al poder. Aquesta població de presons havia augmentat fins a 294.000 reclusos en 355 presons el desembre de 2009 ”, revela l’informe d’İHD.

Hi ha 3.100 nens interns a les presons de Turquia. Un total de 780 nens han romàs a la presó a causa de les seves mares empresonades. 197 periodistes van ser arrestats. Un total de 6.068 persones van ser sotmeses a tortures, maltractaments o tractes inhumans, mentre que vuit persones van morir en assassinats no resolts a Turquia el 2019.

L'informe İHD també va destacar el fet que almenys 431 dones van morir a causa de la violència d'homes i 359 dones van resultar ferides. Almenys 499 dones van ser assetjades o violades, mentre que 726 dones van ser sotmeses a violència el 2019 al país. Les dones van continuar sent objecte de violència a Turquia el 2019 en gran nombre.
 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada