diumenge, 28 de juny del 2015

Àssad lluitarà per Hasakah: cara i creu dels 2 militars que ho faran

La possibilitat de que les forces regulars abandonin la ciutat ha quedat descartada. Les defenses de l'Exèrcit Àrab Sirià (SAA per les seves sigles en anglès) van cedir el passat dijous a al-Hasakah. El màxim responsable d'aquestes era el governador d'al-Hasakah, el coronel ara ascendit a general, Mohamed Khadour. Prèviament havia estat governador d'Alep on la seva gestió va deixar la ciutat en ruïnes. L'agost fou rellevat del càrrec per diversos casos de persecució de dones, apropiació indeguda i la seva manifesta incompetència. Destinat a al-Hasakah aviat les coses van empitjorar a la ciutat que, fins llavors, havia estat pacífica. Ell mateix va estar a punt de morir en un atemptat el desembre.

La seva relació amb les forces kurdes ha estat especialment dolenta els darrers mesos. Va amenaçar amb dimitir si continuaven havent-hi dues administracions a la ciutat (la pro-Àssad i la pro-Rojava). No va dimitir però es va dedicar a torpedinar les relacions de co existència. El novembre va promoure la creació d'una milícia àrab de mercenaris. Al-Maghawir és un grup paramilitar sense cap posició política, aquest grup va ser destinat a crear constants tensions ètniques amb la part kurda al nord promogudes per Khadour. Amb un sou de 35.000 lliures sirianes (SYP), uns 165 €, i armament facilitat per l'exèrcit sirià sovint procedent de Rússia i Xina, aquests grups han resultat de mínima fiabilitat al front i han actuat de forma mafiosa. De fet s'han arribat a produir xocs entre la milícia i les NDF, grup auxiliar dels lleials a Àssad.

Dos mesos després de crear al-Maghawir, Khadour va anar més lluny i va provar de retirar els llocs de control de la milícia kurda de les YPG a la ciutat. Evidentment aquesta no va cedir i van produir-se enfrontaments armats amb una desena de morts.


Arribada del general drus a al-Hasakah amb la Brigada 104ª

A finals de març el propi Àssad va relevar Khadour del seu càrrec per evitar més tensions innecessàries amb la part kurda. El president sirià va enviar el general a Deir ez Zor. Allà la seva gestió, al capdavant de l'anomenada divisió 17, va ser nefasta i no va parar de perdre terreny. A mitjans de maig va arribar finalment la Brigada Aerotransportada 104ª encapçalada pel general Issam Zahredine. Aquesta figura ja llegendària dins de les files xiïtes lleials a Àssad, va revertir la situació. Des de llavors s'ha quedat a la zona del sud fins que el 25 de juny va arribar a al-Hasakah amb un grup de combatents àrabs tribals de poca fiabilitat.

El cas invers és el d'Issam Zahreddin. Conegut com "El lleó", aquest militar drus ha estat clau en diverses operacions comandant la guàrdia republicana. En concret dirigeix la Brigada Aerotransportada 104. Aquesta unitat és l'elit de l'exèrcit sirià i la van dirigir els dos germans Àssad, incloent-hi l'actual president. Zahreddin ha destacat en la defensa d'Alep evitant la caiguda de la ciutat del nord-oest de Síria i en la de Deir ez Zor, on va ser ferit, repel·lint les ofensives més fortes de l'Estat Islàmic. Ahir va arribar a al-Hasakah.

Quatre característiques defineixen Zahreddin; no és un corrupte com Khadour, és obstinat i mai abandona cap defensa, ell mateix és sempre a primera línia de front i, finalment, en ser drus i no xiïta té una visió diferent de la composició pluriètnica i pluriconfessional de l'estat. L'oposició a Àssad, ja l'any 2012 va oferir una recompensa de 200.000 dòlars per qui matés "el lleó", la segona més alta després de la que s'ofereix per Àssad. Per aquest motiu el general va sempre acompanyat per una guàrdia personal Hoosh (Bèsties en àrab) amb el compromís de sacrificar la seva vida per salvar la del general.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada