divendres, 12 de juny del 2015

Dos diaris turcs aporten més proves del suport del govern de l'AKP a l'IS

KurdisCat denuncia, des de fa mesos, el clar suport que el govern turc de l'islamista AKP està donant a l'Estat Islàmic (IS per les sigles en anglès) a Síria. En aquest sentit cal destacar l'informe, amb vint evidències, que vam publicar el passat mes de gener. A aquestes s'hi han afegit d'altres proves com l'entrada de nitrat d'amoni pel pas fronterer d'Akçakale que va denunciar el New York Times. Avui dos diaris turcs aporten noves evidències d'aquest suport.

Bir Gün, és un diari molt seguit per l'esquerra turca. Fundat l'any 2.004 és un mitjà molt respectat proper a l'Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), el partit que recull les diverses experiències de l'esquerra rurca amb arrels als moviments dels anys setanta. En un reportatge, titulat 'Deas elektrik', denuncia que la companyia elèctrica turca, Deas Elektrik, està proveint a l'IS al nord de Síria. Novament, afirma el diari turc, la línia d'entrada és Akçakale, a la part turca, i la de rebuda Tell Abyad (en kurd GirêSpî). Novament, aquest pas és utilitzat per l'IS, també conegut com a Daesh (nom que no accepten), per proveir de petroli el govern turc.

El diari Cumhuriyet és un degà de la premsa turca. Fundat el 1924 segueix la línia de l'esquerra nacionalista turca (o kemalista). En aquest sentit se'l considerar proper al Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) o Partit Republicà del Poble que va quedar en segona posició a les eleccions de diumenge. El seu suport a Charlie Hebdo ha provocat que els seus treballadors estiguin sota protecció policial.

El reportatge del diari explicita com els serveis secrets turcs (MIT, Organització Nacional d'Intel·ligència) han arribat a fer d'escorta i de xòfers dels combois de l'IS en la seva penetració a Síria. Els punts tornen a ser Akçakale i la part oest del cantó kurd d'Efrîn, a Idlib. En aquest darrer pas l'entrada és per Reyhanli. Els fonamentalistes es concentren a les províncies turques d'Adana (oest) i Hatay (est) abans de realitzar les infiltracions ja no amb impunitat sinó amb explícita ajuda del govern turc. El text, titulat 'Kyli Operaysion' (Operació porca) explica com els conductors dels serveis secrets deixaven els islamistes a la frontera amb armament.  A més aporta en un vídeo les declaracions d'alguns dels conductors que van realitzar la infiltració.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada