dilluns, 8 de juny del 2015

El partit pro kurd aconsegueix un resultat espectacular i dobla resultats


El topall del 10 % per a poder entrar al parlament de Turquia era l'espasa de Damocles que hi havia sobre l'HDP. El Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) ha superat la prova. Mai cap partit pro kurd ho havia aconseguit. El gir de vincular la lluita nacional kurda amb la lluita d'esquerra turca, els drets i llibertats individuals ha tingut èxit. Els resultats són incontestables; HDP ha guanyat a gairebé totes les circumscripcions kurdes; 78 % a la d'Amed, un insultant 83 % a Sirnak. L'AKP, el partit que havia obtingut la majoria absoluta al 2011 s'ha enfonsat. Compte: no ho ha fet a Turquia, ha perdut la confiança dels sectors tradicionals kurds decebuts per la seva incompetència en el procés de solució iniciat el 2011. L'AKP ha perdut la majoria dels seus votants kurds.


En violeta circumscripcions amb victòria d'HDP, taronja AKP, vermell CHP

La victòria incontestable de l'HDP és prou gràfica, ha passat del 6,5 % (el 2011 es va haver de presentar com a candidats independents per a evitar el topall del 10 %) a un 12,7 % dels vots. (*) I tot plegat amb nombrosos casos de frau denunciats.

A nivell geogràfic els resultats a les circumscripcions kurdes són realment espectaculars: Agrî: 78 %, Hakkari 87 %, Mardin: 75 %, Amed; 80 %, Dersim: 60 %, Mus: 74 %, Wan: 73 %... a les turques, tot i no ser dolents, són menys bons: Ankara: 6 %, Konya: 3 %, Yozgat: 0,6 %, Bolu: 1,7 %, Antalya; 7 5, Istanbul: 10,6 %. En aquest darrer cas l'HDP aconsegueix ser tercera força per davant dels ultres de l'MHP. De fet és prou humiliant pel partit neo feixista que l'HDP l'iguali en escons. Ambdós n'obtenen 80 després que el recommpte dels darrers vots n'atorgui 1 més a HDP, un altre a l'AKP i en tregui 2 a MHP.

La part preocupant rau en el fet que l'AKP ha perdut la majoria absoluta i haurà de pactar. Difícilment ho farà amb el secular, nacionalista turc i esquerrà CHP; en canvi té molts ponts amb l'ultra imperialista MHP. De fet aquest partit ha passat d'una estricta laïcitat a fer l'ullet a l'islamisme. I li ha donat fruits: passa del 13 a més 16 % dels vots. Membres de l'MHP són responsables de bona part dels més de 60 atacs contra l'HDP a la campanya. Per tant, amb ells al govern el procés de solució està mort. I un pacte AKP-HDP és, ara mateix, improbable.

(*) En realitat el BDP, del qui avui és hereu l'HDP, no es va presentar com a tal. La legislació turca obliga a obtenir un 10 % a nivell estatal pel que va presentar els i les candidats/es com a independents. En els casos que, com a independents, van guanyar a les seves circumscripcions, van obtenir l'acta de diputat/da constituint un grup que, des de 2012, actua com a HDP. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada