divendres, 19 de juny del 2015

Dos morts en enfrontaments entre kurds i paramilitars xiïtes a l'Iraq

Les milícies irregulars xiïtes continuen els seus excessos contra la població kurda de l'Iraq. El desplegament de milicians xiïtes ha creat notable tensió a la zona kurda que és molt a la vora de la frontera iraniana. Ahir paramilitars xiïtes van atacar un un grup de civils kurds, matant-ne a un i ferint a altres quatre a la nord ciutat iraquiana de Tuz Khurmatu. Tuz Khurmatu, es troba en una zona del territori en disputa entre el nord administrat pel govern kurd autònom i les regions del sud, sota el govern central, amb una població ètnicament diversa de turcmans, kurds i àrabs. Grups paramilitars xiïtes van entrar a la zona per lluitar contra l'Estat Islàmic (IS) el 2014.

Els enfrontaments entre les forces paramilitars xiïtes i els membres de la mobilització popular kurda o milícia peshmerga ja van produir-se el 12 de juny a les ciutats en disputa de Golala (Jalawla en àrab) i Saadiya a Diyala, a uns 100 quilòmetres al sud de Tuz Khurmato.

Faiq Mohammad, portaveu del Municipi, va dir a NRT que les forces paramilitars xiïtes van començar a disparar al grup després de començar-se una baralla. Els civils kurds anaven desarmats. El monopoli de la violència significa que, qui el té, no l'usa contra els qui no tenen armes de forma gratuïta. Les milícies xiïtes no entenen aquest concepte. No el van entendre quan dominaven l'Iraq i els seus excessos van provocar el sorgiment de l'Estat Islàmic. No l'entenen quan tracten amb civils kurds.

Mohammad va afegir que les forces de seguretat kurdes (Asayish) van arribar al lloc dels fets i van detenir quatre membres de la milícia xiïta. Poc després del xoc, un grup de desconeguts va atacar a un altre grup de forces xiïtes en un camí cap al poble de Khidir Wali, en el que semblava ser un atac de represàlia per part kurda. Un combatent xiïta va morir i tres ferits en l'atac. 

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada