dissabte, 5 de març de 2016

Dues catalanes expulsades pel govern de Turquia

"Quan van saber que anàvem cap a Diyarbakir (Amed en llengua kurda), ens van portar a una sala i ens van començar a fer preguntes. Els vam dir que érem de la CUP i que anàvem a participar a la Marxa. Es van tornar com bojos. Ens van requisar ordinadors, mòbils i fins i tot els llibres". Així va explicar Mireia Vehí, diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, la seva expulsió de Turquia quan entrava al país per participar, acompanyada de Maria Juez, en les marxes del 8 de març, el Dia de les Dones, organitzades pel moviment feminista kurd.
Segons ha informat la mateixa CUP, Mireia Vehí i una activista feminista que l'acompanyava van ser "retingudes i amenaçades" divendres a la tarda a l'aeroport d'Istanbul, des d'on tenien la intenció de desplaçar-se fins a Amed,  per participar en les marxes del 8 de març.
Les autoritats turques no van permetre que seguissin viatge i les van embarcar en un vol de Turkish Airlines. Dissabte a la tarda han arribat a l'aeroport del Prat, on han estat molt crítiques amb l'estat turc:
"És evident que l'estat turc no vol que els observadors internacionals vegin què estan fent amb el poble kurd. És evident que l'estat turc té unes pràctiques poc democràtiques. I el que ens preguntem és com pot ser que continuem avalant la política de fronteres com aquesta de la Unió Europea i com pot ser que la Generalitat tingui aliats d'aquest tipus." La CUP, que ha precisat que ni Mireia Vehí ni la seva acompanyant havien estat abans en territori turc, reclamarà al govern català i a l'espanyol que "prenguin les corresponents mesures davant Turquia per demanar explicacions". El passat mes d'octubre un altre membre de KurdisCat també fou deportat per Turquia després de ser retingut al Kurdistan iraquià.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada