dimecres, 16 de març del 2016

Dues conferències, avui, sobre el futur del Kurdistan
La primera se celebra a Sulaymaniyya (Basur, Kurdistan de l'Iraq) i s'anomena Sulaimani Forum o 'SuliForum', la segona a Rimelan (Rojava, Kurdistan de Síria) . El 'SuliForum' aplega representants de les diferents entitats que lluiten contra l'amenaça de l'Estat Islàmic (Islamic State, IS). L'esdeveniment s'ha iniciat amb un minut de silenci pels milers de víctimes kurdes d'Halabja, avui fa 28 anys, a mans de l'imperialista àrab Saddam Hussein.


Els representants del govern iraquià, els de Rojava com el president del Partit de la Unió Democràtica, Salih Muslim, o el delegat del govern nord-americà a la zona, Bret McGurk prenen part en la conferència. També hi han participat representants de les Forces Peshmerga, el governador de Nínive Nofal Sultan o el cap de seguretat del govern iraquià.

Optimisme dels EUA


Mc Gurk ha afirmat que l'IS té un programa d'armes químiques tot recordant la matança d'Halabja de la que avui es compleixen 28 anys. McGurck ha recordat que han recuperat un 40 % del territori que tenia l'IS a l'Iraq i 10 % a Síria; i en especial ha citat la recent operació a Shadadi* amb les SDF o el miler de peshmerga caiguts en combat contra els islamistes. "Mai podrem oblidar el que els braus peshmerga estan fent a les línies de front mentre nosaltres estem parlant." L'objectiu és retornar la població als seus llocs d'origen. Així ha citat Tikrit. Va quedar despoblada després de la caiguda en mans de l'IS i ara torna a tenir el 90 % de la població.


Crítiques, però lleialtat, dels kurds de l'Iraq envers Bagdad

El primer ministre kurd Nechirvan Barzani ha fet servir un to dur contra el govern iraquià a qui acusa de no col·laborar amb el govern kurd i abandonar-lo en fets clau com el sou dels peshmerga o l'ajuda als dos milions de refugiats que el Kurdistan autònom acull. Malgrat això, el polític kurd, ha afirmat que no era important guanyar una part (govern central) contra l'altra (govern kurd); sinó derrotar plegats a l'IS i resoldre les "disputes polítiques mitjançant el diàleg". El general peshmerga Sheikh Jafaar ha estat més conciliador dient que estaven ben coordinats amb l'exèrcit de l'Iraq i les forces de la coalició. El militar kurd ha advertir que l'IS està usant armes químiques al front de Maxmour.  Per part kurda també ha intervingut el cap del parlament autònom, Yousif Mohammed qui s'ha mostrat molt crític amb la decisió del president kurd, Masud Barzani, de perpetuar-se al càrrec malgrat haver vençut el termini del mateix. Mohammed ha destacat que Israel va estar en guerra amb diferents estats àrabs i això no va suposar suspendre els procediments democràtics pel que Barzani hauria de deixar en mans de les urnes si pot, o no, continuar com a president. El polític kurd, del partit Gorran (Canvi), ha destacat que els peshmerga poden continuar lluitant tot i que el president abandoni el càrrec i vincular una cosa a l'altra era un punt feble.

El govern iraquià destaca el paper dels paramilitars xiïtes


En canvi el conseller de seguretat del govern iraquià, Faleh Fayyadh ha reconegut el paper dels peshmerga però ha destacat també l'aportació "voluntària" dels paramilitars de Hashd o PMU, grups xiïtes armats per l'Iran o xiïtes iraquians. "No estic d'acord amb Nerchivan Barzani, no només els peshmerga sinó també les PMU i d'altres estan lluitant contra l'IS". Fayyadh ha afirmat que l'èxit del Kurdistan era beneficiós per l'Iraq i el de l'Iraq pel Kurdistan. Tanmateix ha afirmat que Turquia estava practicant, sense permís, intrusisme militar a l'Iraq: "no són benvinguts i ens provoquen"; i que l'IS no sorgeix del no res: "té un rerefons històric en la seva ideologia, i és producte de la història de l'Islam".


Nou sistema polític, federal, pel nord de Síria


La segona té lloc a Rimelan on uns 200 delegats i delegades anunciaran un nou sistema de polític govern que va més enllà de Rojava i s'aplicarà a tot el nord de Síria: la Federació del Nord de Síria. Les conquestes de les Forces Democràtiques de Síria (SDF) de les darreres setmanes han dut a repensar el model d'autonomia democràtica cap a una estructura de tall federal. Entre els delegats hi ha Redur Xelil, portaveu de les Forces de Defensa Popular (YPG), la co presidenta de l'Assemblea Democràtica de Síria, Ilham Ehmed, o Idris Nassan, de les SDF a Kobanê. El model proposat serà un sistema federal pel nord de Síria similar al del Govern Regional del Kurdistan de l'Iraq però Nassan ha destacat que no tindrà el caràcter "etno-nacionalista" dels veïns de l'est, en referència a Basur. El nou sistema polític, d'acord amb les línies mestres del confederalisme polític, promourà la representació i coexistència de tots els grups ètnics i religiosos del nord de Síria. Aldar Khalil, del Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem) ha afirmat que un sistema federal era la millor solució al conflicte actual de Síria que ja fa cinc anys que es perllonga.

* Ha definit aquesta població com "un bastió de l'IS on va viure Al-Baghdadi i on hi havia centenars de yezidi esclavitzades.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada