dissabte, 5 de març de 2016

Les Forces Democràtiques de Síria no s’aturen i ara es proposen arribar a escassos quilòmetres de Raqqa

Una de les zones més disputades i, per tant, un dels punts més calents de Síria és sens dubte el que s’estén des d’Alep, la ciutat que havia estat capital econòmica del país, fins la frontera turca. Entre els múltiples grups que es reparteixen la zona (Estat Islàmic (EI), grups rebels o forces del règim d’al-Assad (SAA) hi ha les Forces Democràtiques de Síria (SDF, per les sigles en anglès), que malgrat el gran espai que tenen per recórrer no gosen precipitar-se per a evitar fer un pas en fals que dinamitaria la correlació de forces.La ciutat i la província d’Alep és una de les zones més disputades de Síria. FONT: @deSyracuse

Així, el dijous tres de març les SDF van anunciar l’inici d’una nova ofensiva militar, batejada amb el nom de “Campanya de Revenja per Elin i Cudi”, que es marcava com a objectiu fer-se amb tot el territori que s’estén entre les ciutat de Shaddadi i Ayn Issa, al cantó kurd de Jazira. D’aquesta manera, l’operació que pretén honorar els dos nens que van morir a la ciutat de Girê Spî (en àrab, Tel Abyad) en un atac recent perpetrat per l’EI, permetia a les SDF allunyar el focus de la tensió que es viu al nord d’Alep i fer virar l’atenció cap al nord-est del país, on només combaten contra els d’al-Baghdadi.Les Forces Democràtiques de Síria (SDF) van iniciar dimecres una ofensiva al sud dels cantons de Kobanê i Jazira. FONT: SDF

Malgrat que l’ambició de l’operació a nivell d’extensió territorial és important (les dues ciutats estan separades per més de 150 quilòmetres), el cert és que es tracta d’una regió amb una baixa densitat de població, ja que en aquesta zona de Síria les zones més habitades són les que voregen el riu Èufrates. Ara bé, d’acomplir-se els plans de les SDF, aquestes no només es tornarien a reivindicar com l’aliat més eficient a l’hora de combatre l’Estat Islàmic sinó que, a més, se situarien a escassos quilòmetres de Raqqa, la capital dels fonamentalistes a Síria i un dels principals centres neuràlgics a la zona.

Al poc temps de fer oficial la nova campanya, i segons anunciava l’agència de notícies HAWAR a través del seu corresponsal sobre el terreny, les SDF ja van començar a fer ressonar els tambors de guerra i van aconseguir fer-se amb les localitats d’al-Sirba al-Sharqiya i Tirwaziye gràcies, en part, al suport aeri de la coalició internacional liderada pels Estats Units (EUA). Els motors de les forces tricolor es tornaven a posar en marxa.


La regió que no entén d’altos el foc

“Trobem que la proposta [d’alto el foc] és un pas positiu cap a una solució pacífica a la crisi siriana. Si s’implementa, les nostres forces actuaran segons els acords”. D’aquesta manera es posicionaven les Forces Democràtiques de Síria (SDF) en relació a l’aturada temporal de la guerra negociada pels Estats Units i Rússia i ratificada per bona part dels actors immersos en el conflicte, malgrat que eren conscients, donades les excepcions contemplades, que en el seu cas el pacte no es traduiria en el cessament de la contesa.

D’una banda, Turquia va donar suport a l’alto el foc però ja va avisar que els seus atacs contra les milícies kurdes del nord de Síria no s’aturarien. El fet que les Unitats de Protecció de les Dones (YPJ) i les Unitats de Protecció Popular (YPG) siguin properes (tot i que no orgànicament) al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), fa que Ankara desconfiï plenament de qualsevol acció duta a terme per les primeres ja que tem un efecte contagi en el seu territori. Així, Erdogan no ha dubtat en seguir atacant les posicions de les YPJ i les YPG, enrolades ara a les SDF, per a evitar a tota costa que uneixin els tres cantons kurds del nord de Síria i trenquin d’aquesta manera la principal via d’entrada de l’ajuda turca als grups opositors sirians que combaten a l’interior del país, sobretot a la zona nord de la ciutat d’Alep.

D’altra banda, l’alto el foc no afectava les zones controlades pels grups terroristes de l’Estat Islàmic i el Front al-Nusra (la branca siriana d’al-Qaida). En aquest sentit, el fet que en gairebé tots els fronts de les SDF es combati contra l’EI ha fet que, si més no dos dels seus tres cantons (Kobanê i Jazira), seguissin amb el transcurs normal de la guerra, com demostra l’anunci d’aquesta nova campanya militar al nord de Raqqa. Així, sense treva pel nord ni pel sud, Rojava es converteix en la regió que no entén d’altos el foc.

Marc Español i Escofet
@mespanolescofet


En groc apareixen les zones controlades pels kurds (a l’esquerra, el cantó d’Efrín i a la dreta, els de Jazira i Kobanê). Si aconseguissin unir les dues parts obstruirien la principal via d’accés de l’ajuda turca als opositors sirians, que arriba precisament a través d’aquella zona. Com també mostra el mapa, en el front de les SDF a Kobanê i Jazira es lluita exclusivament contra l’Estat Islàmic, no inclòs en l’alto el foc.
FONT: Wikipedia

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada