dijous, 7 de desembre del 2017

El Parlament Kurd declara com a "genocidi" la situació a Tuz Khurmatu

Desenes de milers de persones kurdes han fugit de la ciutat des del 16 d'octubre. Bandes paramilitars de xiïtes àrabs d'Hashd al Shaabi, amb el suport de les tropes regulars iraquianes, controlen des de llavors la ciutat més meridional del Kurdistan. Hi han practicat una política "de neteja ètnica" segons el parlament del Kurdistan iraquià. "El que està passant a Khurmatu a mans d'Hashd al Shaabi, cremant-hi cases, assaltant botigues i mercats de kurds, és un genocidi d'acord amb les lleis internacionals. Conté elements de crims contra la humanitat."


Un panorama de terror
Sefons Soran Omar, del Comitè de Drets Humans de la cambra kurda, fins a 10 persones van ser assassinades; com a mínim 7 peshmerga, el mateix dia 16. Des de llavors el clima de terror i absoluta impunitat ha dut a la ciutat a entrar en una situació de "genocidi". Com a mínim 41 kurds han estat detinguts, és a dir segrestats per les forces ocupants, 115 ferits. Només el primer dia es van cremar 50 habitatges. Aproximadament 3.000 cases semblen haver estat confiscades. Pintades xiïtes turcomanes es troben a les parets. Unes 2.000 cases han estat saquejades. S'han incendiat unes 400 cases i més de 50 han estat, literalment, bombardejades. Tot plegat tenint en compte que a la ciutat no hi va haver combats doncs les forces kurdes es van retirar. La premsa kurda té prohibit accedir-hi en un nou acte de supremacisme racista.


Qui és Hashd al Shaabi?
Els Comitès de Mobilització Popular, coneguts com a PMU per les seves sigles en anglès o Hashd al-Shaabi en àrab, es van desplegar a Tuz Khurmatu el 27 d'abril de 2016 després de produir-se enfrontaments entre turcmans i kurds components del districte. Hashd al Shaabi està integrada per unes 60 formacions paramilitars finançades majoritàriament per l'Iran. Han estat protagonistes de tortures amb presos sunnites i són vistes per la majoria de la població d'aquesta confessió musulmana com una força d'ocupació.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada